Otvoren 19. Festival bošnjačke kulture u Istri -Iz ljubavi prema Bosni i Istri

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, koja predstavlja i jednu od najstarijih udruga civilnog društva budući da na području Istre djeluje već 29 godine, a okuplja značajan broj pripadnika bošnjačke nacionalne manjine u subotu 29. lipnja 2024. godine održan je i jedan od najstarijih Festivala manjinske kulture u Istri. Posebnost ovog programa je što se otvorenje održalo na tri različita mjesta i to u Umagu 15.lipnja 2024. godine na Trgu 1. svibnja, u Puli, 29.lipnja 2024. godine ispred Zlatnih vrata (Trg Portarata) i  u Medulinu, 30. lipnja 2024. godine kod Malina na vitar.

Naši  programski sadržaji usmjereni su na očuvanje tradicije, običaja i bogate kulturne baštine te prezentaciju naše kulture našim sugrađanima, ali i turistima koji sa velikim zanimanjem prate naše programske sadržaje.

Naš najstariji program Festival bošnjačke kulture u Istri, ove godine održava se 19 (devetnaestu) godinu za redom.  Na prekrasnom pulskom antičkom trgu Portarata (ispred Zlatnih vrata) u subotu, 29.06.2024. godine na vrhuncu turističke sezone otvoren je 19. Festival bošnjačke kulture u Istri. Kroz ovaj program čuvamo našu kulturnu baštinu, a cilj nam je da se i naši sugrađani upoznaju sa našom kulturom, običajima i tradicijom. Naš Festival inače je putujući, odnosno održava se i u drugim gradovima.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, Senad Pršić istaknuo je da je već dugi niz godina Festival i dio turističke ponude, ali prije svega i prilika da se sugrađani upoznaju sa kulturnom baštinom Bošnjaka koji žive u Puli  i Istri. Zasigurno smo i jedna od najstarijih udruga nacionalnih manjina budući da na prostoru Istre djelujemo 29 godina te kroz programe doprinosimo kvalitetnoj integraciji naše manjine u društvo u kojem živimo.

Prisutne su pozdravili ispred Istarske županije, pročelnica Upravni odjel za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Tea Batel i zamjenica gradonačelnika Grada Pule, dr.med. Ivona Močenić  istaknuvši da je ovakva vrsta događanja u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre na najljepši način prikazuje način života u Istri, toleranciju i poštovanje tuđih i svih ostalih prava.

Kako je svrha i cilj Festivala osim promocije i očuvanja naše kulturne baštine i povezivanje sa matičnom domovinom ove godine ugostili smo predstavnike Općine Novi Grad Sarajevo i RKUD Proleter.

Istred Općine Novi Grad Sarajevo prisutne je pozdravila Amina Vatreš-Nezirović i Naliha Šabanović te predjednik „BH Folk Fest“ Sahudin Kačar te ispred Općine Medulin pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Suzana Racan Stern.

 

Raskoš i ljepotu narodnih nošnji, te bogatstvo narodnih igara prezentiralo je Radničko kulturno umjetničko društvo „Proleter“ osnovano je za vrijeme Austro – Ugarske monarhije još davne 1905. godine.  Svih ovih 119 godina nije mijenjalo ime niti je pravilo pauze u radu. Osnovni cilj društva je da od zaborava sačuva kulturnu tradiciju i baštinu naroda koji žive na prostoru Bosne i Hercegovine kao i da taj svoj rad prezentira kroz razne manifestacije kako u Bih tako i u inozemstvu. Posebna im je obveza kako društveno odgovornog subjekta da mladima pruži mogućnost za kvalitetan razvoj i odvoje ih od poroka današnjice.

RKUD „Proleter“ sudjelovao je u na mnogim festivalima širom Europe, Sjeverne Afrike, Azije i nositelj je velikog broja festivalskih nagrada, a dobitnik je i najvećeg priznanja grada Sarajevo i države Bosne i Hercegovine . Trenutno društvo ima preko 350 aktivnih članova koji djeluju u više sekcija; Mješoviti zbor, Omladinski mješoviti zbor, Ansambl narodnih igara (dječji, pripremni i izvođački ansambl) narodni orkestar (pripremni i izvođački) Tamburaški orkestar, Ansambl mladih violinista, Vokalna grupa, Dramski studio, Sekcije veterana. Na svome repertoaru sekcija Proletera su scenske postavke svih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini.

Igrama i plesovima iz svih dijelova Bosne i Hercegovine oduševili su okupljenu publiku koja je iz Pule sa sobom ponijela autentičnu razglednicu.

Kroz tradicionalne pjesme sevdalinke poveo nas je zbor Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Istarske gondže, Jasmina Makota, Mirsad Kulo i Izeta Milišić. Pjevački zbor Istarske gondže, što znači pupoljak ruže, djeluje pri Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre, a izraz je želje članova za promocijom naše baštine kroz tradicionalnu pjesmu sevdalinku kako u Puli i Istri, tako van granica kako bi se prezentirala i promovirala sredina iz koje dolazimo. Inicijator osnivanja zbora je predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić i tajnica Mirela Čaušević, a zbor vrijedno radi pod vodstvom Ane Orsag, dok zbor čine dugogodišnje članice Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre.

Jasmina Makota je kantautorica, producentica, i vokalni pedagog koja duže vrijeme živi na relaciji Amerike i Hrvatske. Nakon obrazovanja u Americi, kroz glazbu je putovala diljem svijeta. Najrecentnije je rasprodala dva koncerta sevdaha u Mexico Cityju, gdje je i živjela nekoliko godina. Uskoro će predstaviti album autorskih pjesmi, kao i album sevdalinki.

Kako bi se Bosna mogla doživjeti svim osjetilima, vrijedne članice Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre pripremile su tradicionalna bosanska jela, bureke, sirnice, baklave, hurmašice.

Na prepunom trgu Portarata u Puli i pred Malinom na vitar u Medulinu uz brojne okupljene sugrađane i znatiželjne turiste bila je ovo zaista čarobna večer u kojoj su se prisutni bez obzira na nacionalnu, vjersku i rasnu pripadnost, osjećali pripadnost ljudskom rodu.

Zahvaljujemo se pokroviteljima Savjetu za nacionalne manjine RH, Istarskoj županiji, Gradu Puli, Općini Marčana, Općini Medulin i TZ Grada Pule koji su prepoznali i uvažili naš doprinos multikulturalnosti te brojnim pojedincima koji svojim radom nesebično doprinose očuvanju naše kulturne baštine.

Iz medija:

https://www.glasistre.hr/istra/2024/07/03/foto-/-sevdalinke-i-hrana-u-puli-i-medulinu-ocuvanje-kulture-tradicije-i-obicaja-uz-pjesmu-i-ples-943360

https://www.pula.hr/hr/novosti/detail/27455/19-festival-bosnjacke-kulture-u-istri-privukao-brojne-posjetitelje/

19. Festival bošnjačke kulture u Istri

Odgovori