U Puli otvorena izložba fotografija “Kad je vrijeme stalo”

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana Bijelih traka po prvi put u Istri u Puli u petak, 18.06.2021. godine otvorena je izložba fotografija „Kad je vrijeme stalo“ autora prof.dr. Muje Begića.

Dan bijelih traka je dan sjećanja na događaje koji su se počeli događati od 31. 5. 1992. na području općine Prijedor. Na taj dan izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Ta kampanja bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocidu nad Bošnjacima na području Prijedora. Tijekom tri i po godine rata na području Prijedora ubijeno je 3.176 ljudi. Kroz koncentracijske logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošle su desetine hiljade ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti. Također, u Prijedoru je ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina.

Izložba fotografija „Kad je vrijeme stalo“  dio je naučno istraživačkog projekta dokumentiranja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava počinjenih na području Bosanske krajine. Fotografije su nastale kao rezultat brojnih ekhumacija na području Bosanske krajine. Fotografije koje su odabrane za ovu izložbu odnose se na masovne grobnice sa područja općine Prijedor i Sanski Most. Većina fotografija je sa masovne grobnice Tomašica. Prilikom ekshumacije žrtava uz žrtve su pronađeni brojni lični predmeti i dokumenti. Kod jednog broja žrtava pronađeni su satovi koji su prestali pokazivati vrijeme neposredno nakon ubijanja kazao je prof.dr. Mujo Begić.

Mujo Begić doktor je pravnih nauka i profesor na Univerzitetu u Bihaću. Zaposlen je u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine kao šef Ureda za Bosansku krajinu. Tijekom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu  obavljao niz komandnih dužnosti u komandi 5. korpusa. Zajedno sa svojim suradnicima sudjelovao je u otkrivanju brojnih masovnih grobnica među kojima i najveće grobnice Tomašica.

Sudjelovao je na brojnim međunarodnim konferencijama, naučnim skupovima i držao predavanja u više zemalja. Autor je 11 knjiga od kojih su neke prevedene na više jezika (engleski, turski). Autor je nekoliko izložbi fotografija nastalih kao rezultat ekshumacija među kojima i izložbe “Kad je vrijeme stalo”. U svom dosadašnjem radu više puta je nagrađivan. Proglašen je počasnim građaninom općine Ključ i dobitnik najvećeg priznanja općine Bihać “Povelja 26. februar”.

Prof.dr. Mujo Begić i suradnici za potrebe izložbe u Puli, postavili su samo jedan mali dio fotografija. Tijekom istraživanja nastalo je preko 30.000,00 fotografija, a Puli je postavljen jedan mali segment fotografija koje su nastale prilikom ekshumiranja žrtava iz masovne grobnice Tomašica.

Neposredno prije otvorenje izložbe, prof. dr. Begić održao je akademiju, odnosno predavanje u kojem je iznio niz potresnih svjedočanstava koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, Senad Pršić pozdravio je prisutne i zahvalio se na dolasku predstavnicima Savjeta za nacionalne manjine RH, Grada Pule, Islamske zajednice i predstavnicima bošnjačkih asocijacija na dolasku. Naglasio kako je naša obveza obilježavanje Dana bijelih traka i sjećanje na nevine žrtve kako se ne bi zaboravilo i nikada ponovilo.

Ispred Grada Pule, Sanja Krelja u ime gradonačelnika Grada Pule Filipa Zoričića pozdravila je prisutne. Zahvalila se Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre što je omogućila da Pula ove bude godine uključena u obilježavanje Dana bijelih traka koji se obilježava u gradovima diljem svijeta. Naglasila je da je naša obveza njegovanje sjećanja na žrtve.

Voditeljica kina Valli Tanja Miličić naglasila je da će ova izložba ostati otvorena do 13.7. 2021. godine sve kako bi što veći broj sugrađana pogledao izložbu i upoznao se sa nemilim događanjima.

Ispred Savjeta za nacionalne manjine RH potpredsjednica Mirjana Galo emotivnim govorom naglasila je da je i sama obišla većinu stratišta u BiH i to sa udrugom HOMO. Istaknula je kako se uvijek se pita što se to dogodi u čovjeku da počine ovakve zločine. Dužnost svih nas je da obilježavamo i pamtimo i zajednički radimo na tome da ne širimo mržnju kako naša djeca i unuci ne bi doživjeli isto.

Mujo Begić istaknuo je da izložba nosi simboličan naziv Kad je vrijeme stalo, jer zaista satovi su i stali kada su žrtve ubijene, ovi satovi svjedoče trenutku smrti ubijenih žrtava, no naša poruka je da vrijeme nije stalo, želimo da sjećanjem na žrtve, da kroz ljudski i civilizacijski čin odamo pijet i poštovanje na žrtve. Želimo da šaljemo ljudske, univerzalne i civilizacijske poruke.

Ovi satovi su simbol vremena zla, a  ovo  današnje okupljanje poruka je mira kojom želimo pokazati da imamo dužno poštovanje, civilizacijski odnos prema žrtvama i naše trajno pamćenje i sjećanje.

Ovom izložbom vraćamo sjećanje i pamćenje na nevine žrtve i nastojimo da vrijeme ne stane.

Cilj ove izložbe je senzibiliziranje javnosti o patnjama žrtava i suočavanje sa prošlošću.

Izložba je sufinancirana sredstvima Državnog proračuna RH putem Savjeta za nacionalne manjine RH i Istarske županije.

Odgovori