U Puli obilježen Dan državnosti BiH

Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre sudjelovala je u organizaciji programa povodom Dan državnosti BiH. Program se održao u okviru programa 13. Dani bosanskohercegovačke kulture koji se održavaju u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, udruge Kreativna de Kultura, a povodom Dana državnosti BiH.

Program se održao u srijedu 24.11.2021. godine u Cinestar u Puli, a obilježen je monodramom velikana bosanskohercegovačke kulturne scene i dobitna, osim brojnih nagrada i tri zlatne Arene, poznatog bosanskohercegovačkog glumca Emira Hadžihafizbegovića.

U monodrami „Sve je do nas“  Emir Hadžihafizbegović  glumi profesora matematike, koji dobije otkaz te kroz praktične primjere iz stvarnog života prenosi današnje stanje društva. Ova monodrama jedna je vrsta krika i meditacije o svemu kroz što prolazi bosansko-hercegovačko društvo.

Govorim o stanju duha, od problema unutar haustora, globalnih problema, pa do krize autoriteta na svjetskom nivou, gdje su pogrešni ljudi blizu pogrešnih dugmadi koja mogu stisnuti. Lik koji to priopćuje je profesor matematike koji je ostao bez posla. Jer, mi živimo u društvu u kome što više govoriš istinu, sve si bliže ludnici. Živimo u zombizovanom ambijentu, lobotomičnom, istaknuo je Emir Hadžihafizbegović

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre dugi niz godina obilježava ovaj za nas vrlo bitan i značajan datum,  a ove godine program smo realizirali u suradnji sa Vijećem bošnjačke nacionalne zajednice Grada Zagreba i udrugom Kreativna de Kultura.

Dan državnosti BiH, jedan je od najvažnijih datuma suvremene povijesti Bosne i Hercegovine, kada su na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a održanog 25. i 26. studenog/novembra 1943. u Mrkonjić Gradu politički predstavnici svih naroda Bosne i Hercegovine obnovili državnost BIH i time postavili temelje suvremene, moderne državnosti Bosne i Hercegovine i potvrdili njen multinacionalni karakter. Skupština BiH 1995. godine proglasila je 25. XI službenim Danom državnosti BiH. Time je potvrđen stoljetni kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine u njenim granicama i administrativna cjelovitost teritorije.

Bogat programski sadržaj 13. Dani bosanskohercegovačke kulture, osim u Zagrebu po prvi put se održavaju u suradnji sa bošnjačkim asocijacijama, a osim u Puli, održava se u Sisku, Rijeci Dubrovniku, Velikoj Gorici uz raznovrsni program kao što su projekcije filma „Quo Vadis, Aida“, dokumentarni film Ediba Ahmetaševića „Biti Bošnjak“ te monodrame „Sve je do nas“ Emira Hadžihafizbegovića.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić u svom pozdravnom govoru istaknuo je da Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre dugi niz godina obilježava Dan državnosti BiH, a pogotovo danas vrlo je važno obilježavati Dan državnosti naše nam matične domovine.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić.

U svom pozdravnom govoru zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul istaknuo je da je kultura najvažnije obilježje svakog naroda, na kraju ona je taj koja spaja te svim prisutnima čestitao Dan državnosti BiH.

Program je vodila članica Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Nermina Mezulić.

Tekst: Mirela Čaušević, dipl.iur.

Foto: VBNMGZ i Mirela Čaušević

 

Odgovori