Održana završna svečanost 16. Festivala bošnjačke kulture u Istri

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre u subotu 11.12.2021. godine održana je završna svečanost 16. Festivala Bošnjače kulture u Istri.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre na području Istre djeluje 26 godina, a program na koji smo izuzetno ponosi upravo je ovaj naš Festival bošnjačke kulture u Istri koji se ove godine održao 16. godina za redom. I upravo zbog toga, sigurno je i jedan od najstariji Festivala i programa nacionalnih manjina u Istri.

Posebnost ovog programa je u tome što kroz pjesmu sevdalinku, narodne igre i plesove, degustaciju tradicionalnih jela prezentiramo našu kulturnu baštinu. Ovaj program namijenjen je svima, kako Bošnjacima prije svega, tako i našim sugrađanima, a sve kako bismo se što bolje upoznali i samim time i bolje razumjeli istaknuo je predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić.

Prisutne su pozdravili i predstavnici pokrovitelja Festivala; Mirjana Galo potpredsjednicu Savjeta za nacionalne manjine RH, Jessica Aquavita, zamjenica župana Istarske županije i Bruno Cergnul zamjenik gradonačelnika Grada Pule.

Svestrana Nermina Mezulić voditeljica programa Festivala bošnjačke kulture u Istri povela nas je kroz prekrasnu večer ispunjenu emocijama.

U bogatom večernjem programu nastupili su ansambl Bosana, koji su sve prisutne razgalili izvedbom najljepših sevdaliniki, a po reakcijama prisutnih moglo bi se slobodno reći da je ovo bila hrana za dušu.

Ansambl „Bosana“ osnovala je 2002. godine Bošnjačka nacionalna zajednica u Zagrebu. U okviru Ansambla „Bosana“ djeluju Pjevački mješoviti zbor s 35 članova, te nekoliko solista – izvođača sevdalinki, uz pratnju instrumentalnog sastava. Na repertoaru zbora su sevdalinke i ilahije koje se izvode četveroglasno.

Voditelj zbora je Ivan Buljan mag . mus., a voditelj orkestra Edin Džaferagić.

Ansambl je više puta učestvovao na manifestaciji „Kulturno stvaralaštvo nacionalnih manjina Republike Hrvatske“ koja se održavala u dvorani „Lisinski“ pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Važniji nastupi u inozemstvu su na III. Međunarodnom festivalu kulture i umjetnosti u gradu Sanli-Urfa, Turska 2007. i na „Baščaršijskim noćima“ u ljeto 2007. godine kada je Ansambl predstavljao BH dijasporu. Na Zeničkom proljeću 2013. godine zbor, orkestar i solisti su imali cjelovečernji koncert, a cjelovečernji koncert iste godine Ansambl „Bosana“ je imao u Luksemburgu. Zbor, orkestar i solisti su 2014. imali cjelovečernji koncert u Subotici, Republika Srbija. 2015. nastup na 9. kulturna mavrica Jesenic, Republika Slovenija.

Ansambl je imao brojne nastupe i gostovanja u Republici Hrvatskoj: Zagreb, Rijeka, Zadar, Sisak, Pula, Buzet, Hrvatska Kostajnica, Dubrovnik, Gunja, Bjelovar… te također u Bosni i Hercegovini: Cazin, Bihać, Lukavica, Tešanj, Brčko, Ključ, Tuzla, Zenica, Konjic, Sarajevo, Srebrenik, Teočak, Prijedor, Čelić, Velika Kladuša…

Redovito sudjeluje na Smotrama folklornih amatera Grada Zagreba, gdje se uspješno valorizira njihov rad.

Ivan Buljan mag. mus. od veljače 2019. godine dolazi na mjesto umjetničkog voditelja Pjevačkog zbora ansambla „Bosana“ pri Bošnjačkoj nacionalnoj zajednici za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju s kojima bilježi uspješne nastupe. Orkestar „Bosana“ vodi Edin Džaferagić, harmonika, a članovi su: Zlatan Mehanović – bas gitara, Zijad Mehulić, konge. Solist: Ferid Bešić,Nađa Dervić, Šefika Mešić, Nedžad Dizdarević i Donat Orlić.

Raskoš narodnih nošnji te bogatstvo narodnih igara i plesova prezentirali su KUD „Đulistan“ iz Labina i KUD „Kršanski ljiljani“ iz Kršana.

KUD Đulistan (u prijevodu vrt s ružama) osnovan je 2013 godine, okuplja članove svih dobnih skupina. Kroz tradicionalne igre i plesove čuvaju naše običaje i tradiciju od zaborava, a okupljanjem mladih osiguravaju čuvanje tradicije i budućnosti.  Od osnutka do danas mogu se pohvaliti nastupima po Hrvatskoj , BiH, Sloveniji i Makedoniji i Češkoj. Predsjednica KUD je Mirela Karić, dok je Ervada Hevešević voditeljica KUDa Ervada Hevešević.  Ostvarili su suradnju sa priznatim i cijenjenim Umjetničkim rukovodiocem i koreografom ansambla igara i pjesama na Akademskom kulturnom centru Univerziteta u Sarajevu Rifetom Kulićem Fikan.

KUD Kršanski ljiljani njeguju folklornu tradiciju Bošnjaka već dugi niz godina, a počeci sežu od 2010. godine kada je društvo i osnovano. Od tada je kroz društvo prošlo puno igrača i članova. Mogu se pohvaliti nastupima u Istri, diljem Hrvatske, BiH, Slovenije, Italije, Makedonije a jedan od najznačajnijih nastupa ostvaren je 2019 godine na Internacionalnom festivalu folklora u Pragu. Predsjednik društva je Esad Čolić, a voditeljica Ervada Hevešević. Stručni suradnik je koreograf Rifet Kulić Fikan iz Sarajeva. Društvo se predstavilo sa Spletom bošnjačkih igara.

Bez obzira na jezik, glazba spaja ljude, a to nam je pokazala i naša draga prijateljica, istarska kantautorica i akademska glumica Elis Lovrić.

Elis Lovrić, istarska je kantautorica i akademska glumica. Umjetnica, koju zovu i istarskom vilom, dolazi iz grada Labina i pjeva na istarskom dijalektu, već godinama njeguje poseban i osebujan stil. Za glazbu, tekst i aranžman je zaslužna sama Elis. Svojim jedinstvenim izričajem i glasom već godinama oplemenjuje istarsku scenu promovirajući je u cijelom svijetu.

Kako zajednicu ili organizaciju čine ljudi, te bez njih ništa ovo ne bi bilo moguće velika zahvala ide svim našim vrijednim članovima i članicama koji sada možemo reći dva i po desetljeća stoje rame uz rame i svojim radom nesebičnim radom doprinose održavanju programa.  U ovo doba ograničenja i svih mogućih prepreka, naše vrijedne članice Ramiza Vugdalić, Jasna Malagić, Džehva Huremović, Zarifa Hasanović, Ifeta Huskić i Elmasa Kavgić za gastro promociju tradicionalnih bosanskohercegovačkih jela pripremile su razna tradicionalna jela; bureke, sirnice, baklave, hurmašice, gurabije.

Pokrovitelji Festivala su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Pula, Općina Marčana, Općina Medulin i Turistička zajednica Grada Pule.

Tekst: Mirela Čaušević

Foto: Roberto Bilić, Amir Adžikić i Mirela Čaušević

Odgovori