U Puli održana Završna svečanost 17. Festivala bošnjačke kulture u Istri

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre u subotu 26.11.2022. godine održan je 17. Festival bošnjačke kulture u Istri koji je sigurno jedan od najstarijih Festivala nacionalnih manjina u Istri. Tradicionalno, završna svečanost Festivala bošnjačke kulture u Istri održava se u Puli i to krajem godine.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre na području Istre djeluje već 27 godina, a sada već 17. godinu održava Festival bošnjačke kulture u Istri. Kroz ovaj program čuvamo našu kulturnu baštinu, a cilj nam je da se i naši sugrađani upoznaju sa našom kulturom, običajima i tradicijom. Festival je inače putujući, odnosno održava se i u drugim gradovima i općinama u Istri u kojima djelujemo.  Osim ovog programa Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre organizira simpozije, znanstvene skupove, izložbe fotografija itd.

NZBI-e je davne 1995. godine osnovana s ciljem stvaranja čvrstog oslonca na povezivanju trajno naseljenog bošnjačkog stanovništva na istarskom području u očuvanju  i njegovanju bogate kulturne baštine. Vrijedna inicijativa nacionalno osviještenih pojedinaca ostvarena je 1995. godine s predsjednikom Senadom Pršićem koji u istoj funkciji još uvijek vrlo aktivno doprinosi afirmaciji Udruge.

Iz bogate i brižljivo vođene raznovrsne dokumentacije o radu NZBI-e može se zaključiti da se njezina značajna uloga ogleda i u trajnoj  povezanosti s domicilnim stanovništvom, ali i matičnom domovinom Bosnom i Hercegovinom kroz razne kulturne manifestacije. U realizaciji ovih veoma zahtjevnih programa   potrebno je znanje i stalni angažman. Stoga, veliku zaslugu u ovom volonterskom radu imaju predsjednik struč. spec. oec. Senad Pršić i tajnica Mirela Čaušević, dipl. iur.

Programom kroz pjesmu sevdalinku poveli su nas ansambl KUD Osman Džafić iz Prijedora, zbor Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre; Istarske gondže, a raskoš i bogastvo  narodnih nošnji te tradicionalne igre i plesove prezentralo nam je KUD Osman Džafić iz Prijedora. Dokaz da nas kultura spaja  pokazali su naši gosti na Festivalu KUD Ulika iz Fažane.

Festival Bošnjačke kulture u Istri je doprinos multikulturalnosti Istre, ali i kulturnoj sceni općenito u Istri.

Prisutne su pozdravili predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić istaknuvši da smo na program Festival bošnjačke kulture u Istri posebno ponosni te da kroz ovakve manifestacije našu kulturu čuvamo od zaborava, njegujemo i prezentiramo našim građanima s ciljem da što se bolje upoznamo, a time i što bolje i razumijemo.

Župan Istarske županije Boris Miletić istaknuo je prednosti Istre, a to su međusobno uvažavanje i tolerancija koji su postulati građana Istre. Gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić u svome govoru spomenuo je kako je pročitao dosta knjiga bosanskih autora te se uvijek oduševljavao brojnim mostovima koji spajaju. Predstavnici Županije i Grada istaknuli su da će i Grad i Županija dati  podršku Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre koja neumorno radi na očuvanju kulturne baštine sve ove godine.

Program je otvoren recitacijom „Sa strancem o Bosni“ autora Azera Zahića koju je prožela istinskim emocijama dugogodišnja članica Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Enisa Buljubašić.

KUD Osman Džafić iz Prijedora ove godine obilježava veliki jubilej, naime kulturno umjetničko društvo djeluje 50 godina.  Neizmjerna volja entuzijasta i članova te želja da se održi kultura i tradicija naroda BIH vodila ih je kroz mnoga teška vremena. Ratne godine su zaustavili njihov rad na 10 godina, ali već povratkom prvih članova u Prijedor rad je ponvno pokrenut.

Drugo teško vrijeme je vrijeme korone čije posljedice osjećaju  i danas. Odlazak mladih je također jedan od velikih izazova sa kojima se susreću dugi niz godina. Ali oni se nikad ne predaju i iz svakog teškog vremena izađu još jači.

Danas društvo broji oko 100 članova u svojim sekcijama zborskim, folklornim , muzičkim, dramskim i recitatorskim. Tjedno održe i do 8 proba što u ovom vremenu nije malo. Tokom proteklih godina gostovali su širom svijeta, obišli su mnoge skandinavske zemlje, prešli Evropu i dio Azije, veliki broj balkanskih zemalja a posebni nastupi su nam u gradovima BiH i gradu Prijedoru.

Njihov cilj je promovirati kulturu i tradiciju naroda BIH kroz igre i , pjesme te predstavljanjem običaja i kulturne baštine trude se da kroz njihov rad  isti entuzijazam prenesu i na nove generacije.

KUD „Ulika“ osnovan je u studenom 2011. godine. Predsjednica KUD-a je gđa Mirjana Radišić Ružić. Zbor su osnovale žene entuzijasti – radi želje za promoviranjem  istarskog folklora i melosa te istarskih običaja i tradicije.

Iako su isključivo žensko kulturno-umjetničko društvo, jer kako kažu „naši Istrijani ne žele tancati i kantati s nama na raznim kulturnim manifestacijama“, one uz sve poteškoće u svom radu, nastavljaju sa svojim radom, kako bismo pridonijeli promociji i prezentaciji istarske tradicije, običaja, folklora i pjesme.

Broje oko 40 članova, ali aktivnih članica ima 20-tak, rade u folklornoj i pjevačkoj grupi, a nadaju se da će moći osnovati i dječju grupu, kako bi se stečene i naslijeđene kulturne vrijednosti našeg kraja i dalje njegovale.

Bila je ovo zaista posebna večer za Nacionalnu zajednicu Bošnjaka istre, naime, uz mnogobrojne nagovore krenuo je sa radom i zbor NZBI koji smo od milja prozvali Istarske gondže (pupoljak ruže). Predanost i rad prezentirale su kroz sevdalinke „Kad ja pođoh na Bembašu“, „Sinoć ja i moja kona“, „Ne klepeći nanulama“  i „Zvijezda tjera mjeseca“ i zaista su razgalili srca i ugrijale duše svim slušateljima koji su pomno pratili njihovu izvedbu.

Za prezentaciju tradicionalne bosnaskohercegovačke kuhinje potrudile su se vrijedne članice Ramiza Vugdalić, Jasna Malagić, Džehva Huremović, Elmasa Kavgić, Mirsada Zukić, Medina Sejfo, Fatima Kurdić, Ifeta Huskić, Jasmin Šehić, Isabela Muflizović, Mira Vrlazić, Ljiljana Eldić i Fazila Mustafić koje su nam nesebično pripremile naša tradicionalna jela te su tako na stolu našli bureci, sirnice, zeljanice, krompiruše itd. a od slastica baklava, hurmašice, ružice itd;

Program 17. Festivala bošnjačke kulture u Istri održan je uz financijsku podršku Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Istarska županija, Grada Pule, Općine Marčana, Općine Medulin i Turističke zajednica Grada Pule.

Odgovori