U Umagu obilježen Dan nezavisnosti BiH

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre predvođena predsjednikom Senadom Pršićem i Nacionalna zajednica Bošnjaka Bujštine Umag predvođena predsjednicom Mimom Borić zajednički su u Umagu u kazališnoj dvorani „Antonio Coslovich“ 01.03.2023. godine obilježili Dan nezavisnosti BiH.

Čestitke povodom Dana nezavisnosti BiH uputili su gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić i predsjednica Nacionalne zajednice Bošnjaka Bujštine Umag, Mima Borić.

Program je otvoren stihovima Abdulaha Sidrana „Mora“ u izvedbi Emire Tutmić i stihovima Azera Zahića „Sa strancem o Bosni“ u izvedbi Enise Buljubašić.

U kulturno umjetničkom dijelu programa nastupio je zbor Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Istarske gondže izvodeći sevdalinke „Kad ja pođoh na Bembašu“, Zvidjezda tjera mjeseca“, „Moj Dilbere“ i „Ne klepeći nanulama“.

Zbor Nacionalne zajednice Bošnjaka Bujštine Umag Gajret izveo je sevdalinke „Mila mati“, „bolna ti ležim“ i „Mene majka jednu ima“ te sevdalinku „Hajde draga da ašikujemo“ u izvdebi Merse i Ćazima Murića.

U završnom dijelu programa zborovi su zajednički otpjevali jednu od najljepših pjesama posvećenih BiH „Da te volim, duša zna, draga moja BiH“ autora Ismeta Kurtovića.

Isti dan, u jutarnjem terminu, predstavnici Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, na mornaričkom groblju u Puli položili vijenac palim Bošnjacima koji su izgubili živote u Prvom svjetskom ratu. Vijenac je položen na spomen obilježje koji su postavili Bošnjaci Pule i Istre prije šesnaest godina  na  mornaričkom groblju u Puli.

Na mornaričkom groblju se nalazi i uređeni dio groblja na kojem su pokopani Bošnjaci poginuli u Prvom svjetskom ratu. To je ujedno i dokaz naše prisutnosti na ovim prostorima kao i da su naši preci pokopani na posebnom dijelu groblja sukladno svojim vjerskim uvjerenjima i običajima. Polaganje vijenca na spomen obilježje upravo na 1. mart je prilika da se oda počast našim precima, ali i prilika da se naglasi važnost Dana nezavisnoti BiH.

 

Odgovori