U Poreču održan 8. Festival multikulturalnosti

U organizaciji Istarske županije u srijedu 03. svibnja 2023. godine na Trgu slobode u Poreču održan je 8. Festival multikulturalnosti. Festival multikulturalnosti je prezentacija specifičnosti nacionalnih manjina koje djeluju u Istarskoj županiji te su se ovom prilikom predstavile udruge osam nacionalnih manjina.  Ovom prilikom predstavili su se kroz pjesmu, ples i narodna kola te izložbe i degustaciju tradicionalnih jela; Slovensko kulturno društvo „Istra“; Makedonsko kulturno društvo Istarske županije „Sv. Kiril i Metodij“; Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre; Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“; Srpski kulturni centar u Istri; Udruga Roma Istre; Udruga Albanaca Istarske županije; Mađarsko kulturno društvo „Moricz Zsigmond“; KUD „Bosna“ Istarske županije i Makedonski kulturni forum.

Festival multikulturalnosti održava se uoči Dana Europe, a Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine zadužen je za organizaciju programa Festivala.

Prisutne su pozdravili Istarski župan Boris Miletić i domaćin gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Inače, zadnje dvije godine Festival je postao putujući budući da se održava i u drugim gradovima u Istri, a prošle godine održan je u Rovinju.

Ovom prilikom, mi iz Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, prisjetili smo se kako je Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, upravo na ovome trgu u Poreču, sa pokojnim/rahmetli predsjednikom NZBI Ogranak Poreč prof. Jusufom Šehanovićem prije 10 godine, odnosno 2013. godine na ovom istom trgu održala treću večer također  8. Festivala bošnjačke kulture u Istri.

Voditeljica programa Nacionalnu zajednicu Bošnjaka Istre najavila je slijedećim riječima; Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre (NZBI) na čelu sa predsjednikom Senadom Pršićem krovna je udruga iz koje je proizašla inicijativa o izradi strategije za snažnije povezivanje trajno naseljenog bošnjačkog stanovništva na istarskom području. Argumentirano, možemo zaključiti da je velika zasluga u djelovanjima na očuvanju i njegovanju nacionalnog identiteta bošnjačkog stanovništva na istarskom prostoru pripada upravo Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre. Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre jedna je od najstarijih udruga nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i upravo ove godine obilježava 28 godina djelovanja. Novoosnovani pjevački zbor Istarske gondže, što znači pupoljak ruže, izraz je želje članova za promocijom naše baštine kroz tradicionalnu pjesmu sevdalinku kako u Puli i Istri, tako van granica kako bi se prezentirala i promovirala sredina iz koje dolazimo.

Prvih pet Festivala multikulturalnosti održani su u Puli i to u Titovom parku, a Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre jedna je od inicijatora održavanja Festivala.

Na ovogodišnjem 8. Festivalu multikulturalnosti Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre predstavila se sa svojim zborom Istarske gondže.  Zvuci sevdalinki, Kad ja pođoh na Bembašu, Moj Dilbere i Sejdefu majka buđaše razlili su se punim porečkim trgom, a okupljena publika pjevala je u glas sa našim zborom.

Bio je to čaroban trenutak u kojem su svi okupljeni odjeveni u tradicionalne nošnje pjevali sevdalinku, a pohvale Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre, zboru Istarske gondže prštale su sa svih strana.

Program je završio nezaobilaznim zajedničkim spletom kola nacionalnih manjina u kojem su se igrala kola gore navedenih nacionalnih manjina.

Odgovori