U Puli otvorena izložba Ahmed Muradbegović (1898. – 1972.) izložba povodom 51. godišnjice smrti književnika

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre u suradnji sa Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“ BiH, u subotu 16.09. 2023. godine u kinu Valli u Puli otvorena je izložba Ahmed Muradbegović (1898. – 1972.) izložba povodom 51. godišnjice smrti književnika.

Izložba je nastala kako rezultat želje da se Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre oda priznanje i zahvali dugogodišnjoj članici NZBI, mr.sc. Aidi Muradbegović, nećakinji književnika za dugogodišnji nesebični doprinos u očuvanju bosanskohercegovačke kulture i tradicije osobito na području Istarske županije.

Program je otvorio zbor NZBI Istarske gondže prigodnim pjesmama sevdalinkama, Ne klepeći nanulama i Zvijezda tjera mjeseca.

Otvorenju izložbe prisustvovala je mr.sci. Đana Kukić, savjetnica Muzeja za književnost i pozorišnu umjetnost BiH.

Izložba obuhvaća veliki broji skeniranih primjeraka originalnih eksponata iz bogate zbirke Ahmed Muradbegović koja je pohranjena u fundusu Muzeja. Izložba je koncipirana tako da obuhvaća nekoliko segmenata od kojih se svaki ponaosob odnosi na rukopise, osobne dokumente, prepisku, fotografije, knjige i časopise iz bogate arhive ovog značajnog književnika.

Književnik Ahmed Muradbegović za dramu “Bjesno pseto” (1926.) dobio je Demetrovu nagradu za književnost, a pored domaćih kazališta drame su mu predstavljane i na scenama Italije, Njemačke i Češke.

Autorica izložbe magistra znanosti, savjetnica Muzeja za književnost i pozornišnu umjetnost BiH iz Sarajeva  Đana Kukić rođena je u Banja Luci, gdje je završila osnovnu školu, srednjoškolsko obrazovanje nastavila je u Jezičnoj gimnaziji u Poreču u kojoj je  odličnim uspjehom maturirala 1998. godine. U Sarajevu je  diplomirala 2004. godine na studiju Književnosti naroda BiH na Filozofskom fakultetu i stekla zvanje profesora književnosti naroda BiH i bosanskog jezika. Godine 2015. magistrirala je na matičnom odsjeku i stekla zvanje magistra književnohistorijskih nauka. Tijekom studija u periodu od 2001. do 2004.g. radila je u Istri kao profesionalni turistički vodič za područje istarske županije s aktivnim znanjem engleskog i njemačkog jezika za turističke  agencije koordinirajući veće grupe stranih turista. Od 2015. godine zaposlena je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Godine 2006. položila je stručni ispit za kustosa na osnovu stručnog rada Istraživačko putovanje ka djelu, o životu i djelu akademika Midhata Šamića. U stručno zvanje višeg kustosa unaprijeđena je 2012. godine.

U tijeku svog 17 godišnjeg rada u muzejskoj djelatnosti potpisala se kao autorica niza izložbi o bosanskohercegovačkim književnicima: Branku Ćopiću, Vitomiru Lukiću, Isaku Samokovliji, Midhatu Šamiću, Mehmedaliji Maku Dizdaru, Ćamilu Sijariću, Ahmetu Hromadžiću, Antunu Branku Šimiću, Midhatu Begiću, Osmanu Đikiću, Ahmedu Muradbegoviću i doajenu sevdaha Safetu Isoviću.

Voditeljica kina Vali Nataša Šimunov koja nažalost nije mogla prisustvovati, putem poruke poručila je;

„Iznimno nam je drago što u Kinu Valli možemo ugostiti izložbu Ahmed Muradbegivić povodom. 51. godišnjice smrti književnika autorice Đane Kukić koja je ovdje sa nama. Posebno bih se željela zahvaliti Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre s kojom uvijek ugodno surađujemo i vjerujemo kako će se suradnja u narednim godinama nastaviti i svakako programski rasti. Kino Valli kao dio javne ustanove Pula Film Festival u svojem radu nastoji pružiti podršku brojnim udrugama, društvima i zajednicama kako bi promoviralo i poticalo multikulturalnost unutar lokalne zajednice. Hvala svim prisutnima što ste došli i vjerujem da ćemo uskoro imati priliku za ponovni susret“.

Prisutnima se obratila i Mirjana Galo, predsjednica udruge HOMO za zaštitu ljudskih prava i sloboda i potpredsjednica Savjeta za nacionalne manjine RH u prethodnom mandatu Mirjanu Galo koja godinama prati rad Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre.

Izložbu je otvorila nećakinja književnika, mr.sc. Aida Muradbegović, a izložba se može pogledati do 25.09.2023. godine.

Emotivnu večer, osim sevdalinki u izvedbi zbora Istarske gondže, začinili su i tradicionalne bosanske slastice.

Program je sufinanciran sredstvima Državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine RH i Grada Pule.

https://www.glasistre.hr/izlozbe/2023/09/14/otvorenje-izlozbe-ahmeda-muradbegovica-ove-subote-884310

https://www.glasistre.hr/izlozbe/2023/09/17/otvorena-izlozba-fotografija-djela-knjizevnika-ahmeda-muradbegovica-884885

 

 

 

Odgovori