Sevdahom kroz Hrvatsku u Puli

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, u utorak, 8. listopada 2024. godine u Domu hrvatskih branitelja u Puli održana je manifestacija „Sevdahom kroz Hrvatsku“. Ovo je zajednički program temeljene udruge Bošnjaka u Hrvatskoj, Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske (BNZH) u kojoj svaka njena županijska organizacija sudjeluje u promociji naše tradicionalne pjesme sevdalinke.

Program je održan u Rijeci i Sisku, a nakon Pule, slijede Zagreb, Zadar i Karlovac.

Kako su našu Bosnu i Hercegovinu pogodile katastrofalne poplave u kojima su mnogi preko noći izgubili svoje najmilije i ostali bez svojih domova, program Sevdahom kroz Hrvatsku održan je kao program humanitarnog  karaktera  u suradnji sa Ziratom Islamske zajednice Hrvatske podružnica Pula, na čelu sa predsjednicom mualimom Sedžidom Jukan prikupljala su se sredstva koja će biti uplaćena na račun potrebitih.

Početak program započeo je minutom šutnje kako bismo odali počast stradalima te molitvom koju je proučio Esad efendija Jukan, glavni imam Islamske zajednice.

Manifestaciju su prisustvovali predsjednik BNZH, prof. Hase Salihović, predsjednik BNZ za Grad Rijeku i primorsko goransku županije, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske Ogranak Grada Pule I Istarske Županije Nermin Bolić, Predsjednicu Makedonskog kulturnog društva „Sveti Kiril i Metodij“ Milena Zlateska.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić u svome obraćanju istaknu je da smo jako pogođeni tragedijom koja se dogodila u Jablanici, Kiseljaku i da moramo biti solidarni te da je ovo jedna od akcija kroz koji ćemo pokušati pomoći, a sigurno ćemo i dalje nastaviti u suradnji i sa Ziratom pomagati potrebitima. U programu su nastupili domaćini zbor Istarske gondže, što znači pupoljak ruže, djeluje pri Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre koja na području Istre djeluje 29 godina, zbor je izraz želje članova za promocijom naše baštine kroz tradicionalnu pjesmu sevdalinku kako u Puli i Istri, tako van granica kako bi se prezentirala i promovirala sredina iz koje dolazimo. Inicijator osnivanja zbora je predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić i tajnica Mirela Čaušević, a zbor vrijedno radi pod vodstvom Ane Orsag i profesora Dalibora Boljuna,  dok zbor čine dugogodišnje članice Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre. Zbor se predstavio sa pjesmama sevdalinkama; Kad ja pođoh na Bembašu, Oj djevojko Anadolko, Sejdefu majka buđaše i Zapjevala sojka ptica.

Mješoviti pjevački zbor „Sevdalije“ Bošnjačke nacionalne zajednica za Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju na čelu sa predsjednikom Erminom Burziće jedna je od nastarijih udruga Bošnjaka na tom području budući da djeluje 28 godina, kroz svoje programe njeguju tradiciju i običaje Bošnjaka Primirosko – goranske županije.  Zbor djeluje 13 godina i vrijedno radi pod vodstvom profesorice Maje Bolić, a svakodnevno se javljaju novi članovi koji žele pjevati našu izvornu pjesmu. Do sada su ostvarili brojne nastupe diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zbor se predstavio sa pjesmama sevdalinkama; Ja zagrizoh šareniku jabuku, Ne silazi sa čardaka, Ah moj aljo.

Ženski pjevački zbor Sevde uz pratnju tamburaškog orkestra „Sevdalije“ djeluje pri Bošnjačkoj nacionalnoj zajednici za Grad Sisak i Sisačko moslavačku županiju na čelu sa predsjednikom Alijom Avdićem na području Sisačko moslavačke županije djeluje 21 godinu, te kroz svoje programe njeguju našu tradciju, kulturu i običaje.

Ženski pjevački zbor „Sevde“ Bošnjačke nacionalne zajednice grada Siska i Sisačko – moslavačke županije osnovan je 2009. godine na inicijativu Odbora za kulturu.  Zbor njeguje tradicionalnu pjesmu sevdalinku pjevajući je na poseban način čuvajući i njegujući tradiciju i bošnjački identitet. Sevde u prijevodu znači prijateljice. Zbor je od osnivanja do danas nastupao u Hrvatskoj (Sisku, Petrinji, Rijeci, Ivanić gradu, Hrvatskoj Kostajnici i Zagrebu, Puli, Rijeci) i u BIH (Bihaću, Ključu, Sarajevu, Bužimu, Cazinu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, Puračiću i Lukavcu) uspješno predstavljajući Bošnjačku nacionalnu zajednicu grada Siska i Sisačko moslavačku županiju. Voditelj zbora ispred Bošnjačke nacionalne zajednice za grad Sisak i Sisačko – moslavačku županiju je gospodin Šemsudin Dugonjić, a stručna voditeljica je glazbenica gđa. Željka Birač.  Nastupaju uz pratnju tamburaškog orkestra „Sevdalije“ Sisak, a večeras će nam se predstaviti sa pjesmama sevdalinkama Kafu mi draga ispeci, Crven fesić nano, U čaršiju poslala me nana.

Ispred zbora „Šeher“ koji djeluje pri Bošnjačkoj nacionalnoj zajednici za Grad Zadar i Zadarsku županiju na čelu sa predsjednikom Hasom Salihovićem kroz svoje programe čuva i promovira tradiciju Bošnjaka na području zadarske županije predstavio se Ismet Seferagić sa nekoliko sevdalinki.

Kako je voditeljica programa Gordana Šimić na kraju rekla, bile su ovo pjesme što se pamte, a na kraju su Enisa Buljubašić, Elmasa Kavgić i Mirsada Zukić otpjevale a capella „Pjesma što nas pamti“ te na taj način zatvorile manifestaciju.

Program je sufinanciran iz državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine RH.

Tekst: Mirela Čaušević, dipl.iur.                                                                                                                                                                                                        Foto: Elvis Malagić

Odgovori