Iz ljubavi prema Bosni – održana završna svečanost 14. Festivala bošnjačke kulture u Istri

Autor teksta: Mirela Čaušević

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre u nedjelju, 24.11.2019. godine u prepunoj dvorani hotela Park Plaza Histria kroz program Festival bošnjačke kulture u Istri održana je prezentacija bosanskohercegovačke kulture. Unatoč kišnoj nedjeljnoj večeri održan je jedan od, prema riječima posjetitelja, jedan od najboljih izdanja Festivala do sada.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, jedna je od najstarijih udruga civilnog društva koja djeluje već 24 godine, a okuplja značajan broj pripadnika bošnjačke  nacionalne manjine. Programski sadržaji usmjereni su na očuvanje tradicije, običaja i bogate kulturne baštine. Izvorni program Festival bošnjačke kulture u Istri ove godine održao se 14. godinu za redom. Program Festivala doprinosi očuvanju multikulturalnosti Istre kao i upoznavanju sugrađana sa bošnjačkom kulturom, ali i prenošenjem bošnjačke kulture na mlađe naraštaje.

Cilj Festivala je predstaviti dio kulturne i povijesne baštine Bošnjaka, ali i ostalih naroda koji žive u Republici Bosni i Hercegovini. Programi Festivala namijenjeni su pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine kako bi se tradicijska kultura njegovala i očuvala, ali i svim drugim stanovnicima Istre radi boljeg razumijevanja i građenja kvalitetnijeg suživota.

Program je pratila i potpredsjednica  Savjeta za nacionalne manjine RH, gđa. Mirjana Galo kao i zamjenica Župana Istarske županije gđa. Giuseppina Rajko kao i brojni predstavnici bošnjačkih asocijacija iz Istre i Hrvatske, kao što su predsjednik BNZ Siska i Sisačko moslavačke županije Alija Avdić kao i  predstavnici drugih nacionalnih manjina. Naši gosti bili su i Elis Lovrić, poznata istarska kantautorica i glumica kao i Igor Galo, poznati glumac.

Bogat programski sadržaj organizatori su pripremili kako bi se kroz izvedbu pjesama sevdalinki, te kroz nastup folklornog društva prezentirala tradicionalna pjesma te vidjela ljepota narodnih nošnji.

Na Festivalu su nastupili gosti iz BiH KUD „Sanski biseri“ iz Sanskog Mosta, Ženski zbor „Bulbuli“ i ženski pjevački zbor „Sevde“ koji djeluje pri BNZ GS i SMŽ.

Pod vodstvom koreografa i umjetničkog rukovoditelja Mirze Džamastagića, Kulturno-umjetničko društvo “Sanski Biseri“ iz Sanskog Mosta formirano je u svibnju 1997.godine. Ime je dobilo po nadaleko poznatoj bisernoj školjki koja je nekad živjela u prelijepoj i kristalno čistoj rijeci Sani. Biseri, kako ih od milja zovu, osnovani su sa ciljem i osnovnom orijentacijom sakupljanja, obrade, umjetničke dogradnje i prezentacije igara i pjesma, respektabilne kulturne baštine, bogate folklorne tradicije i narodnih običaja naroda u Bosni i Hercegovine. Biseri na svom repertoaru imaju narodne igre i pjesme iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, u kojima su pored pjesme i igre prikazani segmenti narodnih običaja. Pored igara iz Bosne i Hercegovine na repertoaru imaju i igre iz susjednih zemlja također gdje prikazuju igru i pjesme tih naroda te segmente njihovih običaja,a to su; svadbena igra sa Kosova kao i igre orjentalne tradicije iz Makedonije te igre iz Sandžaka. Biseri su na zavidnom nivou po broju nastupa te su do sada skupili preko tisuću i petsto nastupa. Biseri su nastupali širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Tuske i Grčke, a posebno izdvajaju dvomjesečnu tureneju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje su nastupili u Dubaiju, Abu Dhabiju i Alajnu te su tokom turneje imali 102 nastupa.

U programu Festivala se predstavili su se s pet koreografija, kroz “Banjalučke igre” predstavili su segmente sa nekadašnjeg bazara. Banjalučki vašari su bili nadaleko poznati u Bosni i Hercegovini. Ljudi su koristili priliku da prodaju i kupe, susretnu stare prijatelje i poznanike, da porazgovaraju, čuju novosti, a i da zaigraju i zapjevaju.  I kreće igra u kojoj se nude baklave, hurmašice i tufahije pa pekari sa vrućim somunima i lepinjama. Ovakvoj igri ne mogu odoljeti ni banjalučke gospođice pa se i one hvataju u kolo…

Predstavljena je i svadbna igra “Krna”. Krna ili knijenje mlade su obicaji kod Muslimana kada se mladoj krnaju noge i ruke kako bi se sto više dopala svom izabraniku. Biseri će također predstaviti izvorne svadbene običaje iz podneblja doline rijeke Sane uz pjesmu “Tekla Sana potokom i jazom, ženit ću se samo sa mirazom”  miraz je poklon od strane mladinih roditelja. A djevojke uzvraćaju pjesmom “Moj dragane, nađoh ti mahane nešto često ideš u mehane” mehane su narodni izraz za kafanu…

U narednom predstavljanju predstavljena je “Igre sa Kosova-Šota”. Šota je također svdbena igra sa Kosova gdje su prikazani segmenti prošnje mlade u nadmetanju i borbi za djevojku. Kosovari su inače poznti po ratobornosti za djevojke.

U posljednjem predstavljanju izveli su “Čoček”. Čoček je igra koja je došla u Bosnu za vrijeme Osmanlija prije 500 godina. Turci su imali u svojim karavanama vojsku, pokretne kuhinje, svu moguću poslugu pa i plesače. Nakon pohoda i bitki vojsku bi zabavljali plesači i plesačice kako bi razbili monotoniju i negativnu enrgiju.

Pod lijepim imenom Bulbuli, što znači slavuji, ženski zbor Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske Preporod već skoro dva desetljeća,  pod vodstvom Ismeta Kurtovića, njeguje sevdalinku, tradicionalnu urbanu pjesmu Bosne i Hercegovine.

Bulbuli su multietnički zbor. Uvijek s više od dvadeset članica, štovateljica sevdaha porijeklom iz gotovo svih zemalja bivše zajedničke domovine, Bulbuli strpljivo oblikuju specifičan glazbeni izraz. Voditeljska kvaliteta Ismeta Kurtovića posebno se očituje u sposobnosti da kreira takve aranžmane kojima tradicionalno vokalno solistički žanr uspješno prevodi u zborsko pjevanje uz isticanje posebnosti i ljupkosti melodije sevdaha. Oslobođeni izvorne vokalno solističke  zahtjevnosti i ornamentiranosti, takvi aranžmani doimlju se suvremenim, te izuzetno bliskim i ovdašnjem uhu.

Zborsko je pjevanje, dakako svečanije, uzvišenije, te malo kruće od uobičajenog sevdaha. Uz maestra Kurtovića  i Bulbule sevdah ima urbano ruho, pa ga rado sluša vrlo raznolika publika, mnogo šira od bošnjačke i bosanske dijaspore. te funkcionira kao suvereni dio i glazbene suvremenosti i muzičke baštine svijeta.

Ženski pjevački zbor „Sevde“ (prijateljice) Bošnjačke nacionalne zajednice Grada Siska i Sisačko –moslavačke županije osnovan je 2009. godine. Većina članica su aktivistice „Bošnjačke žene“ BNZ GS i SMŽ. Njeguju tradicionalnu pjesmu sevdalinku pjevajući je na poseban način čuvajući i njegujući tradiciju i bošnjački identitet. Ostvarile su brojne nastupe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Cjelokupni program začinjen je i tradicionalnim bosanskohercegovačkim jelima od bureka i raznih pita do slastica od baklave, tufahija i hurmašica koje su priredile vrijedne članice Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre: Lejla Suljanović, Medina Sejfo, Ramiza Vugdalić, Fatima Kurdić, Elmasa Kavgić, Hamida Mujkanović, Džehva Huremović, Ljiljana Elić, Emira Pivać, Sabida Salkić, Nusreta Srabović, Nena Selić Karić i Mirsada Zukić.

Zahvaljujemo se svima koji su svojim nesebičnim radom doprinijeli da se ovaj hvale vrijedan program održi.

Program je sufinanciran sredstvima iz Državnog proračuna RH putem Savjeta za nacionalne manjine, Istarske županije, Grada Pule i Općine Medulin.

 

Foto: Elvis Malagić i Tihomir Geršner

https://www.glasistre.hr/pula/14-festival-bosnjacke-kulture-u-istri-kulturne-vrijednosti-cuvaju-od-zaborava-606337

https://www.glasistre.hr/pula/festival-bosnjacke-kulture-u-istri-veselo-u-znaku-pjesme-i-plesa-606858

Odgovori