Značaj književnog izdavaštva u stvaranju identiteta Bošnjaka Promocija „Edicija Bošnjaci“

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, u subotu, 14.12.2019. godine u Hotelu Park Plaza Histria održana je književna tribina „Značaj književnog izdavaštva u stvaranju identiteta Bošnjaka“ Promocija „Edicija Bošnjaci“.  Program je realiziran uz financijsku potporu Istarske županije.

U uvodnom dijelu predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre i Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske Senad Pršić naglasio je važnost Edicije Bošnjaci, te smo se stoga kao BNZH na poziv i uključili u ovaj hvale vrijedan projekt. Program je otvoren uz pjesmu „Bosno moja“ u aranžmanu Amira Rešidovića.

Promotori „Edicije Bošnjaci“ bili su gosti iz Sarajeva  prof. dr.sc. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod i Filip Mursel Begović glavni urednik tjednika STAVa.  Nacionalnim identitetom općenito, utvrđuje se pripadnost nekog naroda određenoj naciji koja ima svoj jezik, teritorijalnu povezanost i kulturnu i etničku srodnost.  Pojam nacionalne  kulture odnosi se na sve ono što je stvorila jedna nacija- narod, na materijalnom i duhovnom području. Dakle, nacionalna kultura i identitet Bošnjaka je određen povijesnom tradicijom, običajima i moralom, religijom, jezikom, umjetnošću (glazbom, kulturom književnošću itd). Upravo navedene teme su obrađene u izdavačkom projektu „Edicija Bošnjaci“ koja je temelj za obradu i razumijevanje bošnjačke povijesti, tradicije, jezika, kulture, književnosti, umjetnosti i ostalih oblika stvaralaštva. Edicija Bošnjaci bi ostala kao trajni zapis kao znanstveno gradivo za postojeće i nadolazeće generacije Bošnjaka.

Kapitalni izdavački projekt o identitetu Bošnjaka 

“Edicija Bošnjaci” naučno-istraživački je projekt koji se priprema povodom 25. godina od organiziranja Bošnjačkog sabora, održanog 28. septembra 1993. u sarajevskom hotelu “Holiday Inn”. Inicijator projekta je tjednik Stav (medijska kuća “Simurg Media”) i Internacionalni univerzitet u Sarajevu. “Edicija Bošnjaci” realizirana je pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nj. E. Bakira Izetbegovića. Uvaženo je da po­vo­dom ovog važnog datuma, kada su Bošnjaci vratili svoje povijesno ime, treba provesti naučno‑istra­ži­vački projekt iz kojeg će izrasti knjižna edicija kao trajna vrijednost od opće ko­ri­sti za bošnjački narod.

Projekt je proveden s namjerom da rezultati istraživanja budu objavljeni u “Ediciji Bošnjaci”, a realizirao se u suizda­va­štvu “Simurg Medije” (sedmičnog lista Stav) i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, s partnerstvom JU Muzej “Alija Izetbegović” te ostalim partnerima: Bošnjačkim nacionalnim vijećem (Republika Srbija), Bošnjačkim vijećem u Crnoj Gori, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Hrvatske i Bošnjačkim kulturnim savezom Slovenije.

Glavni urednik projekta “Edicija Bošnjaci” je Filip Mursel Begović, a izvršni urednik Mahir Sokolija. “Edicija Bošnjaci” rezultat je naučno-istraživačkog projekta Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, koji je podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Voditelj naučno-istraživačkog projekta jeste Admir Mulaosmanović, a koordinatori projekta Fahrudin Rizvanbegović i Adnan Žiško. Sponzor projekta je “BH Telecom”. Raskošan dizajn naslovnica, s motivima umjetnosti bosanskog srednjovjekovlja, potpisuje Emir Isović.

Deset knjiga “Edicije Bošnjaci” bit će objavljeno u dva kola. I. kolo javnosti je predstavljeno u 2018. godini i riječ je o sljedećim naslovima: Bosanski jezik (Jasmin Hodžić), Kratka historija kulture Bošnjaka (Nirha Efendić, Ibrahim Krzović, Almedina Čengić, Merima Čaušević i Lejla Kodrić Zaimović), Kratka politička historija Bošnjaka (Admir Mulaosmanović), Alija Izetbegović (Faris Nanić) i Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike (Sead Šemsović, Dijana Hadžizukić i Nehrudin Rebihić).

II. kolo se nalazi u pripremi te će izaći 2020. godine Riječ je o sljedećim naslovima: Kratka historija BošnjakaKratka historija islama u BiHKratka historija bošnjačke književnostiGenocid nad BošnjacimaKratka historija Armije Republike BiH.

Tijekom predstavljanja ove Edicije Filip Mursel Begović istaknuo je da knjige obuhvaćaju period od srednjeg vijeka pa sve do suvremenosti.

-Iako su nam to često podmetali mi nismo Turci i Bošnjaci ne postoje od dolaska Osmanskog carstva. Stoga Edicija ‘Bošnjaci’ prati historijski kontinuitet od srednjeg vijeka, a zalazi i dublje u historiju – rekao je Begović.

Naglasio je kako izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike ponajbolje pokazuje o kojem vremenskom rasponu govorimo. Od srednjeg vijeka, zatim osmanskog perioda kada su Bošnjaci pisali i na turskom, arapskom i perzijskom jeziku, preko Austrougarske, Kraljevine Jugoslavije, NDH, komunizma sve do danas.

-U ovaj izbor je uključen veliki broj značajnih bošnjačkih književnika iz Hrvatske i sa Sandžaka. Što se tiče ove Edicije, za nas granice nema, Bošnjaci se promatraju u totalitetu – istaknuo je Begović. Upozorio je kako posvajanja i preimenovanja Bošnjaka traju već 120 godina te kako je potrebno napokon izdati enciklopediju, s obzirom da su Bošnjaci jedini narod u Europi koji je nikada nije izradio. Naveo je da nikada nije napisana knjiga pod imenom Historija bošnjačke književnosti, unatoč tome što je do sada napravljen veliki posao u sistematizaciji i kanonizaciji bošnjačke književnosti.

Kada govorimo o kulturi Bošnjaka, mi nužno govorimo o procesima prožimanja i interkulturalnom srodstvu tri, odnosno četiri kulture u BiH, uzimajući u obzir sefardsku kulturu kazao je prof.dr. Sanjin Kodrić.

Knjige su pisane popularno-naučnim stilom kako nepotrebne informacije ne bi zamarale čitatelje i kako bi knjige bile pristupačne svima, istaknuto je na predstavljanju.

 

 

Odgovori