Najava događanja: 16. Festival bošnjačke kulture u Istri

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre na području Istre djeluje 26 godina, a jedan od ciljeva djelovanja je očuvanje i promocija kulturne baštine.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre već tradicionalno predstavlja projekte čiji je osnovni cilj razumijevanje, suradnja i povezivanje manjinske zajednice sa većinskim narodom u Istri i Hrvatskoj. Prezentacija stvaralaštva i kulture naše matične domovine najvažniji je korak ka razumijevanju, a zatim i suradnji na svim drugim poljima.

Održavanjem  Festival bošnjačke kulture u Istri i to na otvorenom, odnosno  na trgovima gradova i općina u kojima djelujemo želimo doprinijeti integraciji naše manjine, ali i turističkoj ponudi gradova i općina.

Ova bogata prezentacija dijela bosanske kulturne baštine je i doprinos našem gradu Puli i Općini Medulin, a to je prilika da naši brojni gosti i turisti uživaju u bogatstvu raznolikog pulskog i istarskog društva.

Festival bošnjačke kulture u Istri jedan je od najstarijih kontinuirano provođenih programa, ove godine održava se 16. put za redom. Programom se promovira bošnjačka kultura i tradicija kroz ples, glazbu i gastronomiju. Program se sastoji od zabavnog dijela (izvođenje narodnih pjesama- sevdalinki, igara poskočica i plesova u izvođenju KUD-a), promocija pisanih djela naših autora (zbirke pjesama, monografije i sl.), gastronomija (natjecanje u pripremi tradicionalnih bosanskih jela i izvorne kuhinje BIH) što ove godine nažalost nećemo moći prezentirati zbog epidemiološkim mjera. Program se sastoji od otvorenja koje se održava na trgu Portarata, zatim se održava po gradovima u kojima djelujemo (Rovinj, Poreč, Sveta Nedelja) te na koncu godine tradicionalno u Puli kada se održava završna svečanost Festivala.

I ove godine organizatori su priredili bogat programski sadržaj. Raskoš narodnih igara, pjesme i plesa, te tradicionalne nošnje prezentirati će KUD „Naša mladost“ iz Ključa iz Bosne i Hercegovine, KUD „Đulistan“ iz Labina, KUD „Kršaniski ljiljani“ iz Potpićnja dok će tradicionalne pjesme sevdalinke izvodit Ansambl Šadrvan iz Rijeke te članica Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Jasmina Makota kantautorica i pjevačica jazza, sevdaha i R&B -a. Iako je provela većinu života u Americi često se vraća u Pulu i niz godina nastupa diljem regije. Trenutno radi na svom debitantskom albumu autorske glazbe, kao i mnogim drugim projektima u etnu i elektronskoj glazbi

Kako je jedan od ciljeva Festivala i međusobno uvažavanje i poštivanje, i ove godine kao posebna gošća nastupit će istarska kantautorica i akademska glumica Elis Lovrić.  Umjetnica, koju zovu i istarskom vilom, dolazi iz grada Labina i pjeva na istarskom dijalektu. Svoju posvećenost materinjem dijalektu okrunila je produkcijom projekata ”Kolarići”, ”Kanat od mora”, ”Merika” i ”Dva mora” te postala promotorica i ”zaštitni znak” ovog jedinstvenog govora.

Pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže u petak 06.08.2021. sa početkom u 20 sati na Trgu Portarata u Puli, te u subotu 07.08.2021. godine u 19 sati u Medulinu kod Malina na vitar.

 

Odgovori