Sevdah i narodne igre za sve u Istri – otvoren 16. Festival bošnjačke kulture u Istri

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre u petak, 06.08.2021 godine na prekrasnom trgu Portarata (ispred Zlatnih vrata) i u subotu, 07.08.2021. godine u Medulinu na medulinskoj rivi ispred Malina na vitar (mlin na vjetar) održan je 16. Festival bošnjačke kulture u Istri.

Festival bošnjačke kulture u Istri namijenjen je svima, upravo iz toga razloga se i održava na otvorenom, na trgovima gradova i općina u kojima Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre djeluje.

Posebnost ovogodišnjeg Festivala je u tome da se održao dva uzastopna dana na dvije različite lokacije i to u Puli i u Medulin.

Na prekrasnom antičkom trgu Portarata (Zlatna vrata), prezentiran je dio bošnjačke kulturne baštine, a brojni okupljeni posjetitelji svaku izvedbu pratili su gromoglasnim aplauzom te sa velikim iščekivanjem i čežnjom pjevali sevdalinke i iščekivali nove koreografije koje su izvodila KUDa.

Predsjednik NZBI Senad Pršić spomenuo je da Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre na području Istre djeluje već 26 godina, a sada već 16. godinu održavamo Festival bošnjačke kulture u Istri. Kroz ovaj program čuvamo našu kulturnu baštinu, a cilj nam je da se i naši sugrađani upoznaju sa našom kulturom, običajima i tradicijom.  Festival je namijenjen svima, a primijetili smo da i turisti sa velikim zanimanjem prate programski sadržaj. Upravo u ovo doba epidemioloških mjera i raznih ograničenja željeli smo našim sugrađanima i slučajnim prolaznicima ponuditi sadržaj koji je otvorenog karaktera tako da im u sjećanju ostane lijepa razglednica raskoši narodnih nošnji i milozvuci pjesme sevdalinke.

U programskom sadržaju Festivala kroz pjesmu sevdalinku poveli su nas ansambl Šadravan iz Rijeke i Jasmina Makota, a Kulturno umjetničko društvo „Naša mladost“ iz Ključa, KUD Đulistani KUD Kršanski ljiljani približili su će Vam djelić bosanske kulturne baštine i to kroz tradicionalne igre i plesove Bosne i Hercegovine.

Bez obzira na jezik, glazba spaja ljude, a to nam je pokazala Elis Lovrić, istarska kantautorica i akademska glumica.

Šadrvan je glazbeni ansambl iz Rijeke, koji djeluje pri Kulturnom društvu Bošnjaka i prijatelja BiH iz Rijeke. Preciznije bi možda bilo reći da se KD ljiljan zapravo okupio oko članova Šadrvana i njihovog  entuzijazma i ljubavi prema bosanskoj glazbi. Šadrvan je počeo djelovati 2013. godine, njegujući sevdah na sebi svojstven način. Članovi Šadrvan ljudi su koje je rat u Bosni i Hercegovini “doveo” na riječko područje, svakog ponaosob, a okupila ih je ljubav prema glazbi i sevdahu. Kao uglavnom bivši rock, pop i blues glazbenici, sevdah su prepoznali kao onaj temeljni, zajednički kod i “tajnu vezu”.

U Šadrvanu muziciraju glazbenici iz različitih dijelova BiH (Sarajeva, Zenice, Travnika, Prijedora, Brčkog, Odžaka), različitih nacionalnosti, a povezani ljubavlju prema Bosni, sevdahu i glazbi općenito. Aktualni sastav čine, i već dugo muziciraju skupa, Senko Čuljević (solo gitara), Darko Selak (ritam gitara), Anto Perković (bas gitara i kontrabas), Rajko Maksimović (bubnjevi i udaraljke), Franjo Pavlović (klarinet) i Zemir Delić (vokal).  Sevdahu pristupaju otvorena srca i glave, puštajući glazbenoj mašti i kreaciji na volju, ali uvijek u mjeri očuvanja izvornosti melodija, harmonija i ritmova. Šadrvan u muziciranju surađuje sa nizom kvarnerskih i riječkih glazbenika, glazbenica, umjetnica i umjetnika, sa kojima dijele užitak izvođenja sevdaha. Nastupali su i nastupaju u Hrvatskoj i inozemstvu. Ističu nastupe na Guitar festu u Omišu, na Danima Muse Ćazima Ćatića u BiH, na različitim festivalima bosanske kulture u Sloveniji, BiH i Hrvatskoj, a u posebnom su im sjećanju i nastupi na otvorenim pozornicama u Puli. U Rijeci, najpoznatiji su po koncertima „Susret u sevdahu“, na kojima im se pridružuju kvarnerski umjetnici i glazbenici, a koji su već postali tradicionalni i prepoznati kao prvorazredan riječki kulturni događaj, koji redovito bilježe i lokalni i državni mediji.

KUD „Naša mladost“ iz Ključ osnovano je 2006. godine te broji preko 100 članova podijeljenih u 5 grupa. Nositelji su Smotre narodnih igara i običaja, a u svojoj bogatoj povijesti mogu se pohvaliti nastupima diljem Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Turske i Švicarske i sada po prvi put i u našoj Istri.  Folklorni ansambl je na internacionalnoj smotri folklora „ZVUCI EVROPE“ koji je održan 2009. godine u Mrkonjić gradu osvojio najveću nagradu za prikazanu igru na sceni, autentičnost i doživljaj igrea, te dvije medalje  za očubvanje tradicionalne bošnjačke nošnje.  Na istom festivalu iste godine osvojio je treće mjesto u ukupnom plasmanu kao i  2010. godine drugo mjesto

KUD Đulistan (u prijevodu vrt s ružama) osnovan je 2013 godine, okuplja članove svih dobnih skupina.  Kroz tradicionalne igre i plesove čuvaju naše običaje i tradiciju od zaborava, a okupljanjem mladih osiguravaju čuvanje tradicije i budućnosti.  Od osnutka do danas mogu se pohvaliti nastupima po Hrvatskoj , BiH, Sloveniji i Makedoniji i Češkoj. Predsjednica KUD je Mirela Karić, dok je Ervada Hevešević voditeljica KUDa Ervada Hevešević.  Ostvarili su suradnju sa priznatim i cijenjenim Umjetničkim rukovodiocem i koreografom ansambla igara i pjesama na Akademskom kulturnom centru Univerziteta u Sarajevu Rifetom Kulićem Fikan.

Rezultat suradnje je su i koreografija Kolaž igara kuju su odigrali na trgu Portarata u Puli i na rivi u Medulinu ispred Malina na vitar.

KUD „Kršanski ljiljani“  njeguju folklornu tradiciju Bošnjaka već dugi niz godina, a počeci sežu od 2010. godine kada je društvo i osnovano. Od tada je kroz društvo prošlo puno igrača i članova. Mogu se pohvaliti nastupima u Istri, diljem Hrvatske, BiH, Slovenije, Italije, Makedonije a jedan od najznačajnijih nastupa ostvaren je 2019 godine na Internacionalnom festivalu folklora u Pragu. Predsjednik društva je Esad Čolić, a voditeljica Ervada Hevešević. Stručni suradnik je koregraf Rifet Kulić Fikan iz Sarajeva. Društvo se predstavilo sa Spletom bošnjačkih igara.

Jasmina Makota dugogodišnja je članica Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre kantautorica je i pjevačica jazza, sevdaha i R&B -a. Iako je provela većinu života u Americi često se vraća u Pulu i niz godina nastupa diljem regije. Trenutno radi na svom debitantskom albumu autorske glazbe, kao i mnogim drugim projektima u etnu i elektronskoj glazbi. „Imam iznimno veliko poštovanje i ljubav prema tradicionalnoj glazbi Balkana. Odrasla sam i uz zvuke sevdaha u kući (mama ima prekrasan glas), ali se nisam usudila ih pjevati u javnosti do prije nekoliko godina…i neopisivo mi je drago što jesam. Nastavit ću njegovati tu prekrasnu tradiciju i naravno dalje napredovati u svojim interpretacijama“  kazala je Jasmina Makota.

Elis Lovrić, istarska kantautorica i akademska glumica. Umjetnica, koju zovu i istarskom vilom, dolazi iz grada Labina i pjeva na istarskom dijalektu, već godinama njeguje poseban i osebujan stil. Za glazbu, tekst i aranžman je zaslužna sama Elis. Svojim jedinstvenim izričajem i glasom već godinama oplemenjuje istarsku scenu promovirajući je u cijelom svijetu.   „Presretna je biti dio ove manifestacije. Jedan od najdražih komplimentata za moju glazbu: istarski sevdah“ izjavila je Elis Lovrić

Drugu večer festivala u  Medulinu, programski sadržaj bio je identičan pulskom programu te su nastupili svi izvođači osim Elis Lovrić koja je tu večer u Medulinu imala samostalni koncert.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac u pozdravnom govoru naglasio je da mu je čast i zadovoljstvo prisustvovati programu te da će općina Medulin uvijek podržavati ovakve programe koji potiču i doprinose naširoko poznatoj multikulturalnosti Istre.

Zvuci sevdalinke i narodnih igara privukli su brojne posjetitelje koji su sa velikom pažnjom pratili program, te su nekoliko puta pozivali izvođače ne bis.

Program  pratili su brojni  domaći  i strani posjetitelji i gosti, te su uz zarazne ritmove, bogatstvo narodnih nošnji i čaroban zalazak sunca kod „Malina na vitar“ proveli još jednu lijepu večer u Medulinu.

Program je sufinanciran sredstvima Državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine, Istarske županije, Grada Pule, Općine Medulin, Općine Marčana i Turističke zajednice Grada Pule.

Zahvaljujemo se svima koji su svojim nesebičnim radom doprinijeli da se održi 16. Festival bošnjačke kulture u Istri.

 

Tekst: Mirela Čaušević, dipl. iur.

Foto: Elvis Malagić i Asim Čabaravdić

 

Odgovori