Održan Festival bošnjačke kulture Grada Vodnjana

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Vodnjan u petak 21.07.2023. godine održan je Festival Bošnjačke kulture u Vodnjan, točnije u Galižani pritoresknom istarskom mjestu nadomak Vodnjana. Ovakva vrsta susreta, druženja Bošnjaka održava se već nekoliko godina na području Galižane, a posjetitelji nisu skrivali oduševljenje programom i gostima koji su nastupali u programu. Program se održao na otvorenom kako bi se svi osjećali dobrodošli istaknula je voditeljica programa Isabela Muflizović.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Vodnjan Damir Iskrić zahvalio se prisutnima na dolasku, te naglasio potrebu održavanja ovakvih programskih sadržaja, kako se običaji i tradicija ne bi zaboravila te naglasio obvezu prenošenja običaja i tradicije na mlađe naraštaje. Zahvalio se i Izvršnom odboru NZBV koji su svojim nesebičnim radom pomogli da se ovaj program održi upravo u njihovom mjestu. Zahvalu je uputio i Savjetu za nacionalne manjine RH i Gradu Vodnjanu koji su prepoznali napore i njihov rad u očuvanju bošnjačke kulture.

Inače, Nacionalna zajednica Bošnjaka Vodnjan djeluje već šesnaest godina, a u proteklih par godina njihovi programski sadržaji postali su prepoznatljivi i izvan Vodnjana.

Raskoš narodnih nošnji, te bogatstvo narodnih igara i plesova predstavili su gosti iz BiH, KUD „Zmaj od Bosne“ iz Gradačca dok su tradicionalnu pjesmu sevdalinku Moj Dilbere, Zvijezda tjera mjeseca, Kad ja pođoh na Bembašu izveli zbor Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Istarske gondže.

U programu su nastupili gosti iz Gradačca KUD „Zmaj od Bosne“ koji dugi niz godina njeguju bošnjačku kulturu kroz ples i narodne igre pod stručnim voditeljstvom Indire Gibić.

U drugom dijelu programa nastupio je bend Plava noć koji su izvedbama sevdalinki i bosanskih narodnih pjesama oduševili prisutne.

Program je sufinanciran sredstvima Državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine RH i Grada Vodnjana.

Odgovori