Uz bogat program u Puli održana završna svečanost 18. Festivala bošnjačke kulture u Istri

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, u subotu 4.11.2023. godine održana je završna svečanost punoljetnog Festivala bošnjačke kulture u Istri. Ovogodišnji Festival, kako i priliči najstarijem Festivalu bošnjačke nacionalne manjine ponudio je bogat program, kako od otvorenja u Puli i u Medulinu do završne svečanosti koja je održana u subotu za koju smo željeli da bude posebna i drugačija. Prema riječima mnogobrojnih posjetitelja bila je ovo večer promocije i prezentacije kulture na zavidnom nivou.

Večer je bila obilježena prezentacijom tradicionalnih pjesama sevdalinki, narodnih igara te na kraju programa degustacijom bosanskih tradicionalnih jela.

Obilježavanju punoljetnog Festivala bošnjačke kulture u Istri prisustvovala je ambasadorica Bosne i Hercegovine u republici Hrvatskoj Nj. E. Elma Kovačević – Bajtal, ispred grada Pule, zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul te ispred Istarske županije Tea Batel.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre na području Istre djeluje već 28 godina, a sada već 18. godinu održava Festival bošnjačke kulture u Istri. Kroz ovaj program čuvamo našu kulturnu baštinu, a cilj nam je da se i naši sugrađani upoznaju sa našom kulturom, običajima i tradicijom. Festival je inače putujući, odnosno održava se i u drugim gradovima i općinama u Istri u kojima djelujemo.  Osim ovog programa Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre organizira simpozije, znanstvene skupove, izložbe fotografija kazao je predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić.

Zbor Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Istarske gondže vrijedno radi pod vodstvom Ane Orsag i Jasmina Šehića koji ih prati na harmonici, a počastio nas je sa pjesmama sevdalinkama „Sejdefu majka buđaše“ i Moj Dilbere, te su zatvorile program Festivala sevdalinkom „Zvijezda tjera mjeseca“.

Kroz pjesmu sevdalinku proveli su nas naše Istarske gondže,  Radničko kulturno umjetničko društvo „Proleter“ iz Sarajeva i prijatelji iz Siska „Sevde“ uz tamburaški orkestar Sevdalije, a da nas kultura spaja, pokazalo je KUD Ulika iz Fažane koji djeluje istarski narodni izričaj i kulturnu baštinu.

Ženski pjevački zbor „Sevde“ Bošnjačke nacionalne zajednice grada Siska i Sisačko – moslavačke županije osnovan je 2009. godine na inicijativu Odbora za kulturu.  Zbor njeguje tradicionalnu pjesmu sevdalinku pjevajući je na poseban način čuvajući i njegujući tradiciju i bošnjački identitet. Sevde u prijevodu znači prijateljice. Zbor je od osnivanja do danas nastupao u Hrvatskoj (Sisku, Petrinji, Rijeci, Ivanić gradu, Hrvatskoj Kostajnici i Zagrebu) i u BIH (Bihaću, Ključu, Sarajevu, Bužimu, Cazinu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi, Puračiću i Lukavcu) uspješno predstavljajući Bošnjačku nacionalnu zajednicu grada Siska i Sisačko moslavačku županiju. Voditeljica zbora ispred Bošnjačke nacionalne zajednice za grad Sisak i Sisačko – moslavačku županiju je gospodin Šemsudin Dugonjić, a stručna voditeljica je glazbenica gđa. Željka Birač. Nastupaju uz pratnju tamburaškog orkestra „Sevdalije“ Sisak, a večeras će nam se predstaviti sa pjesmama sevdalinkama „Siroče sam“ „Sve behara i sve cvjeta“ i „Kraj jezera jedna kuća mala“

Posebni gosti večeri bili su Radničko kulturno umjetničko društvo „Proleter“ osnovano je za vrijeme Austro – Ugarske monarhije još davne 1905. godine.  Svih ovih 118 godina nije mijenjalo ime niti je pravilo pauze u radu. Osnovni cilj društva je da od zaborava sačuva kulturnu tradiciju i baštinu naroda koji žive na prostoru Bosne i Hercegovine kao i da taj svoj rad prezentira kroz razne manifestacije kako u BiH tako i u inozemstvu. Posebna im je obveza kako društveno odgovornog subjekta da mladima pruži mogućnost za kvalitetan razvoj i odvoje ih od poroka današnjice.

RKUD „Proleter“ sudjelovao je u na mnogim festivalima širom Europe, Sjeverne Afrike, Azije i nositelj je velikog broja festivalskih nagrada, a dobitnik je i najvećeg priznanja grada Sarajevo i države Bosne i Hercegovine . Trenutno društvo ima preko 350 aktivnih članova koji djeluju u više sekcija; Mješoviti zbor, Omladinski mješoviti zbor, Ansambl narodnih igara (dječji, pripremni i izvođački ansambl) narodni orkestar (pripremni i izvođački) Tamburaški orkestar, Ansambl mladih violinista, Vokalna grupa, Dramski studio, Sekcije veterana.

Na svome repertoaru sekcija Proletera su scenske postavke svih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini. Predsjednik KUD je gospodin Sahudin Kačar, a tajnik Sulejman Skenderagić.

Imali smo i priliku čuti i mladog etnomuzikologa  i maestra na harmonici Damira Galijaševića, koji je kao samostalni muzičar ili sa privatnim ansamblom pratio najistaknutije interpretatore sevdalinke BiH današnjice, od najstarije preko srednje do najmlađe generacije. Kao instrumentalista, kompozitor i aranžer učesnik svih važnijih festivala u BiH i regionu. Godine 2012. u ekipi Vehida Gunića bio predstavnik Bosne i Hercegovine na Međunarodnom ramazanskom festivalu u Trabzonu (Turska). Član predsjedništva Udruženja estradnih izvođača Kantona Sarajevo, član skupštine AMUSa i AISa, predsjednik skupštine Udruženja “Omladinski ansambl Tešanj”, te umjetnički rukovodilac instrumentalnog ansambla “Alkatmeri” Tešanj. Dobitnik renomiranog priznanja “Bh. Muzički oskar” u kategoriji najbolji mladi muzičar 2017. godine. Godine 2021. osnovao Fondaciju SEVDAH u Sarajevu, čiji je i direktor.

Završna svečanost 18. Festivala bošnjačke kulture u Istri bila je prilika da se zahvalimo i pojedincima koji su svojim nesebičnim radom kroz sve ove godine bili bezrezervna podrška u radu i Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre: Mirjani Galo, predsjednici udruge HOMO za zaštitu ljudskih prava i sloboda koja je u svojoj dugogodišnjoj karijeri kao predsjednica udruge HOMO i kroz rad u županijskoj skupštini pomogla i brojnim Bošnjacima.

Ahmetu Kavgiću iz Raše priznanje je dodijeljeno posthumno, a njegov rad i podrška radu Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre nikad nije bila upitna. Svih ovih godina od kako postoji NZBI, Ahmet Kavgić nesebično je radio i pomagao u promociji i očuvanju naše kulture, tradicije i običaja.

Husejn Mujkanoviću iz Labina, priznanje je dodijeljeno za nesebičan doprinos u očuvanju naše kulture, običaja i tradicije.

Na kraju programa mnogobrojni posjetitelji mogli su kušati tradicionalna bosanskohercegovačka jela koje su pripremile članice NZBI; Ramiza Vugdalić, Jasna Malagić, Jasna Omanović, Džehva Huremović, Duška Mališanović, Bahrija Tabaković, Elmasa Kavgić, Enisa Buljubašić,  Mirsada Zukić, Medina Sejfo, Fatima Kurdić, Isabela Muflizović, Fehima Solo, Anka Agatić, Mira Vrlazić, Laura Čeke, Fahrija Mujačić, Ljiljana Eldić, Irena Žagar, Anita Božac, Hamida Mujkanović i Dolores Badnjar.

Program je sufinanciran sredstvima iz Državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine RH, Istarske županije i Grada Pule.

Iz medija; Glas Istre

https://www.glasistre.hr/kultura/2023/11/06/dasak-bosne-i-obicaja-njezinih-zitelja-u-istri-894667?fbclid=IwAR0aIBxwKXBIpZaem0rrpO3AKvrtde80G2lFBGFZ32-zkivfhi1AiOIP5II

Odgovori