Grad Sarajevo dodijelilo je NZBI Zlatnik Grada Sarajeva

Kultura je ključ življenja, a umjetnost vrhunska istina
Na poziv Asocijacije “BH Folk Fest” Sarajevo na čelu sa predsjednikom prof. Sahudinom Kačarom delegacija Nacionale zajednice Bošnjaka Istre boravila je u Sarajevu 17. 11. 2023. godine.
Delegacija Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre na čelu sa predsjednikom Senadom Pršićem i tajnicom Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Mirelom Čaušević posjetila je Grad Sarajevo. Kako NZBI surađuje sa institucijama, ustanovama i nevladinim organizacijama iz BiH tokom boravka u Sarajevu svim sastancima je nazočila i muzejska savjetnica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, mr. sci. Đana Kukić.
Tokom boravka u Sarajevu upriličen je prijem u Gradskoj upravi Grada Sarajeva. U ime gradonačelnice Grada Sarajeva Benjamine Karić, delegaciju NZBI primio je zamjenik gradonačelnice gosp. Samir Avdić. Kao znak podrške za brojne aktivnosti na očuvanju i promociji bosanskohercegovačke kulturne baštine Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre, tom prilikom uručio je Zlatnik Grada Sarajeva koji simbolizira jedinstvo i podršku u radu NZBI. Na sastanku razgovaralo se o bilateralnoj suradnji kako na kulturnim tako i na ekonomskim poljima, te nastavku suradnje u narednom periodu.
U okviru posjeta razgovaralo se i sa predsjednikom Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, prof.dr. Sanjinom Kodrićem o nastavku programskih aktivnosti usmjerenih na očuvanju i promociji kulturne baštine Bošnjaka u Istri.
U večernjem terminu zbor NZBI Istarske gondže nastupile u su u okviru programa “Grana javora cvala kraj mora” te je na ovaj način uspostavljen most prijateljstva BiH dijaspore sa matičnom domovinom. Pod motom izreke “Učini što možeš, s onim što imaš, ondje gdje jesi” uspostavljena je saradnja NZBI sa Asocijacijom “BH Folk Fest” iz Sarajeva, čijom implementacijom i zajedničkim projekatima ćemo doprinijeti jačanju međusobnih odnosa, izgrađujući mostove spajanja važne za obje strane.

Odgovori