Dani bosanskohercegovačke kulture u Vodnjanu

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Vodnjan, u nedjelju, 17.12.2023. godine bio je dan u znaku promicanja i očuvanja kulturne baštine bosanskohercegovačke kulturne u Vodnjanu.

Naime, Nacionalna zajednica Bošnjaka Vodnjan za sve sugrađane priredila je bogat kulturni program. Taj dan u 17 sati otvorena je izložba fotografija „Izmaštana stvarnost“ autora Alije M. Akšamije. Velikan bosanskohercegovačke kulturne scene fotograf Alija M. Akšamija (1919. – 2016.) nastojao je svojim radom ovjekovječiti slike ljudi i života oko njega.

Fotografije su, naime, kako se kaže, „zapis stvarnog” , nepromjenljive na način na koji to nijedan verbalni prikaz, koliko god nepristran, nije mogao biti jer fotografsko bilježenje vrši stroj. Međutim, one svjedoče i o stvarnom jer fotografija znači da je netko bio na licu mjesta i snimio je. “Upravo to, da pored stroja u tvorbi fotografije sudjeluje i čovjek, i to presudno, tako je upečatljivo i snažno izraženo u djelu Alije Akšamije.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Vodnjan, Damir Iskrić zahvalio se prisutnima na dolasku, te naglasio potrebu održavanja ovakvih programskih sadržaja, kako se običaji i tradicija ne bi zaboravila te naglasio obvezu prenošenja običaja i tradicije na mlađe naraštaje. Zahvalio se i Izvršnom odboru NZBV koji su svojim nesebičnim radom pomogli da se ovaj program održi upravo u njihovom mjestu. Zahvalu je uputio i Savjetu za nacionalne manjine RH i Gradu Vodnjanu koji su prepoznali napore i njihov rad u očuvanju bošnjačke kulture.

Inače, Nacionalna zajednica Bošnjaka Vodnjan djeluje već šesnaest godina, a u proteklih par godina njihovi programski sadržaji postali su prepoznatljivi i izvan Vodnjana.

U kulturno –umjetničkom programu u okviru programa Festival bošnjačke kulture nastupio je zbor Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Istarske gondže (pupoljak ruže) izvodeći jedne od najljepših sevdalinki kao što su „Moj dilbere“ „Ne klepeći nanulama“ „Sinoć ja i moja kona“, „Zvijezda tjera mjeseca“ … Inače, zbor je nastao iz želje da se tradicionalna pjesma sevdalinka očuva od zaborava, ali i da se promovira i prezentira diljem Istre, ali i šire, van granica Hrvatske naglasila je voditeljica programa Isabela Muflizović.

Prezentirana je i tradicionalna bosanskohercegovačka jela, pa su prisutni mogli  degustirati kako poznate slastice, tako i slana jela kao što su burek, pite.

Program je sufinanciran sredstvima Državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine RH i Grada Vodnjana.

 

 

 

Odgovori