U Puli obilježen Dan državnosti BiH i tri desetljeća djelovanja Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske

U subotu, 16.12.2023. godine u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre u hotelu Brioni u Puli, obilježen je Dan državnosti BiH, inače povodom obilježavanja Dana državnosti Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre 25.11.2023. godine sa svojim zborom Istarske gondže nastupila je u Ključu u Bosni i Hercegovini prisutne je podsjetio predsjednik NZBI Senad Pršić, istaknuvši da nam je velika čast i zadovoljstvo imati priliku da obilježimo i veliki jubilej BNZH. Ova godina bila je posvećena djelovanju i obilježavanju 30 godina djelovanja BNZH.

Svečanu akademiju vodila je mr.sc. Aida Murabegović, a na samom početku pročitala je tekst velikog Miroslava Krleže;

„Neka oprosti gospođa Evropa, ona nema spomenike kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike, Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospođa Evropa, samo Bosna ima spomenike, Stećke. Šta je stećak? Oličenje gorštaka Bosanaca! Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči i moli. Na kome je prikazan kao sužanj“.

Obilježavanje Dana državnosti BiH je civilizacijska, humana i građanska dužnost svih građana Bosne i Hercegovine, a ujedno je dobra prilika sjetiti se svih vrijednosti borbe za ljudska prava, borbe protiv fašizma i borbe za slobodu.

Također, bila je ovo prigoda, kao što smo radili i cijelu godinu obilježiti postojanje i djelovanje 30 godina Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske budući da je Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre članica, ali i jedan od osnivača ove udruge koja sve ove godine djeluje u korist i dobrobit Bošnjaka u Hrvatskoj naglasio je predsjednik Senad Pršić.

Ovom prigodom premijerno je prikazan dokumentarni film o Bošnjačkoj nacionalnoj zajednici Hrvatske, autora prof.dr.sc. Seada Alića koji je pažljivo birao sugovornike i kadrove za potrebe dokumentarnog filma. Na ovaj način ostat će zabilježeno da je puno truda, ljubavi, nesebičnosti i želje za očuvanjem i promocijom kulturne baštine uloženo od strane velikog broja ljudi koji su bili i koji će biti dio ove zajednice koja dostojanstveno i strpljivo već 30 godina gradi imidž udruge koja je odolijeva svim neprilikama.

Također, bila je ovo prilika da se prisjetimo svih aktivnosti Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre u 2023. godini, ali da se i donesu planovi i programi za 2024. godinu.  Ovogodišnji programi uspješno su odrađeni, a ove godine bilo ih je zaista veliki broj te su svi bili dobro posjećeni i medijski dobro popraćeni.

U kulturno umjetničkom dijelu programa nastupio je zbor Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, Istarske gondže, a mogle su se kušati tradicionalne bosanske slastice.

 

Odgovori