Obilježen Dan nezavisnosti BiH

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH delegacija Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI) predvođena predsjednikom Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senadom Pršić i predstavnicima SDAH Ogranak Pula na čelu sa predsjednikom Kemalom Velagićem i predstavnicima Udruge Bošnjaka  branitelja danas su, tradicionalno na Mornaričkom groblju u Puli položili vijenac palim Bošnjacima koji su izgubili živote u I. Svjetskom ratu. Vijenac je položen na spomen obilježje koji su postavili Bošnjaci Pule i Istre prije dvadesetak godina na mornaričkom groblju u Puli. Na mornaričkom groblju se nalazi i uređeni dio groblja na kojem su pokopani Bošnjaci poginuli u 1. svjetskom ratu. To je ujedno i dokaz naše prisutnosti na ovim prostorima kao i da su naši preci pokopani na posebnom dijelu groblja sukladno svojim vjerskim uvjerenjima i običajima. Polaganje vijenca na spomen obilježje upravo na 1. ožujak je prilika da se oda počast našim precima, ali i prilika da se naglasi važnost dana nezavisnosti BiH. Upravo Dan nezavisnosti nas podsjeća na referendum koji je održan 1992. godine u BiH na kojem je 66 % građana BiH glasalo za nezavisnost BiH kao države ravnopravnih građana i naroda BiH, Bošnjaka, Srba i Hrvata i drugih naroda koji u njoj žive.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine jedan je od najvažnijih datuma u novijoj povijesti BiH, 28. februara 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu, donijela je odluku kojom je 1. mart proglašen Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U subotu, 02.03.2024. godine u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre i Nacionalne zajednice Bošnjaka Bujštine Umag na čeku sa predsjednicom Mersadom Borić uz prigodan kulturno umjetnički program obilježen je Dan nezavisnosti BiH u sjedištu udruge NZBB u Umagu U kulturno – umjetničkom dijelu programa nastupio je zbor NZBI Istarske gondže koji djeluje pod stručnim vodstvom Ane Orsag, a predstavile su se i sa novim pjesmama sevdalinkama koje su za ovu posebnu prigodu pripremile.

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH je civilizacijska, humana i građanska dužnost svih građana Bosne i Hercegovine, a ujedno je dobra prilika sjetiti se svih vrijednosti borbe za ljudska prava, borbe protiv fašizma i borbe za slobodu.

Čestitamo svim građanima Bosne i Hercegovine, svim Bosancima i Hercegovcima u domovini i širom svijeta Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

https://www.glasistre.hr/pula/2024/03/01/na-mornarickom-groblju-polozeni-vijenci-u-cast-palim-bosnjacima-koji-su-izgubili-zivote-u-i-svjetsk-918143

Odgovori