U Novigradu održan 9. Festival multikulturalnosti

U organizaciji Istarske županije u utorak 14. svibnja 2024. godine na Trgu u Novigradu održan je 9. Festival multikulturalnosti.

Festival multikulturalnosti je prezentacija specifičnosti nacionalnih manjina koje djeluju u Istarskoj županiji te su se ovom prilikom predstavile udruge osam nacionalnih manjina.  Ovom prilikom predstavili su se kroz pjesmu, ples i narodna kola te izložbe i degustaciju tradicionalnih jela; Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre;  Slovensko kulturno društvo „Istra“; Makedonsko kulturno društvo Istarske županije „Sv. Kiril i Metodij“; Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“; Srpski kulturni centar u Istri; Udruga Roma Istre; Udruga Albanaca Istarske županije; Mađarsko kulturno društvo „Moricz Zsigmond“; KUD „Bosna“ Istarske županije i Makedonski kulturni forum.

Festival multikulturalnosti održava se povodom Dana Europe, a Upravni odjel za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade zadužen je za organizaciju programa Festivala.

Prisutne su pozdravili Istarski župan Boris Miletić i domaćin gradonačelnik Novigrada Anteo Miloš.

Inače, zadnje tri godine Festival je postao putujući budući da se održava i u drugim gradovima u Istri, a prošle godine održan je u Poreču.

Ovom prilikom bitno je podsjetiti da je i Nacionalna zajednice Bošnjaka Istre bila jedan od incijatora ovog već sada naširoko poznatog Festivala u kojem se slavi različitosti te se na ovaj način, mi koji živimo u Istri još bolje upoznajemo i uvažavamo.

Voditeljica programa Nacionalnu zajednicu Bošnjaka Istre najavila je slijedećim riječima;  Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre čije je predsjednik Senad Pršić na području Istre djeluje 29 godina, a ove godine održava se 19. Festival bošnjačke kulture u Istri. Kroz ovaj program čuvaju kulturnu baštinu, a cilj i svrha je da se i sugrađani upoznaju sa bosanskohercegovačkom kulturom, običajima i tradicijom.

Osim Festivala bošnjačke kulture u Istri, Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre kroz programe izložba fotografija, promocije knjiga, simpozije, znanstvene skupove i okrugle stolove promovira bosanskohercegovačku kulturu i tradiciju. Pri Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre djeluje pjevački zbor Istarske gondže, što znači pupoljak ruže, a izraz je želje članova za promocijom bosanskohercegovačke kulturne baštine kroz tradicionalnu pjesmu sevdalinku kako u Puli i Istri, tako van granica kako bi se prezentirala i promovirala sredina iz koje dolazimo. Inicijator osnivanja zbora je predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić i tajnica Mirela Čaušević, a zbor vrijedno radi pod vodstvom Ane Orsag, a zbor čine dugogodišnje članice Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre.

Pjevački zbor Istarske gondže, što znači pupoljak ruže, izraz je želje članova za promocijom naše baštine kroz tradicionalnu pjesmu sevdalinku kako u Puli i Istri, tako van granica kako bi se prezentirala i promovirala sredina iz koje dolazimo.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre (NZBI) na čelu sa predsjednikom Senadom Pršićem krovna je udruga iz koje je proizašla inicijativa o izradi strategije za snažnije povezivanje trajno naseljenog bošnjačkog stanovništva na istarskom području. Argumentirano, možemo zaključiti da je velika zasluga u djelovanjima na očuvanju i njegovanju nacionalnog identiteta bošnjačkog stanovništva na istarskom prostoru pripada upravo Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre. Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre jedna je od najstarijih udruga nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i upravo ove godine obilježava 29 godina djelovanja. Novoosnovani pjevački zbor Istarske gondže, što znači pupoljak ruže, izraz je želje članova za promocijom naše baštine kroz tradicionalnu pjesmu sevdalinku kako u Puli i Istri, tako van granica kako bi se prezentirala i promovirala sredina iz koje dolazimo.

Na ovogodišnjem 9. Festivalu multikulturalnosti Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre predstavila se sa svojim zborom Istarske gondže i prezentacijom i degustacijom tradicionalnih slastica i te bureka i pita.  Zvuci sevdalinki, Zapjevala sojka ptica, Sejdefu majka buđaše, Oj Safete, Sajo, Sarajlijo, Kad ja pođoh na Bembašu i Moj Dilbere.

Program je završio nezaobilaznim zajedničkim spletom kola nacionalnih manjina u kojem su se igrala kola gore navedenih nacionalnih manjina.

Odgovori