Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre sa zborom predstavlja Hrvatsku na 2. Internacionalnom festivalu zborskog pjevanja u Sarajevu

Na poziv Udruženja „BH Folk Fest“ Sarajevo na čelu sa predsjednikom prof. Sahudinom Kačarom, Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre na čelu sa predsjednikom Senadom Pršićem sa svojim zborom Istarske gondže (pupoljak ruže) sudjelovala je na 2. Internacionalnom festivalu horskog pjevanja u Sarajevu 8.5. i 9.5. 2024. godine. Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre jedina je iz Hrvatske koja je predstavljala Republiku Hrvatsku.
Na ova dva datuma obilježavaju se Dan pobjede nad fašizmom, Dan Kantona Sarajevo, Dan sjećanja na poginulu djecu Sarajeva i Dan Europe.
Program je započeo polaganjem cvijeća na spomen obilježje poginuloj djeci Sarajeva 92-95.
Prva večer Festivala održana je u Domu armije BiH sa zborovima iz Turske Republike Sjeverni Cipar; Degirmenlik Akincilar Belediyesi Altin Kalper Korosu, Crne Gore; Gradski hor JU Centra za kulturu Bijelo Pollje, Austrije; „Mimoze“, Bosne i Hercegovine; „Šapat srca“ i Hrvatske; zbor Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre.  Zbor NZBI Istarske gondže pod vodstvom mlade Ane Orsag djeluje tri godine, no već je ostvario zapažene nastupe kako u Istri, Hrvatskoj tako i u BiH.

Drugog dana Festivala upriličen je prijem za predstavnike država sudionika na Festivalu sa predstavnicima Općine Novi Grad Sarajevo, na koje su razmijenjena iskustva te uspostavljena suradnja na očuvanju i promociji naše bogate kulturne baštine. Ispred Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre prijemu su sudjelovali potpredsjednica NZBI Šejla Botonjić, tajnica Mirela Čaušević i Damir Iskrić.

Tajnica NZBI Mirela Čaušević, dipl.iur. kao članica organizacijskog odbora Festivala sa predsjedsjednikom BH Folk Festa, prof.dr.sc. Sahudinom Kačarom  gostovala je na TV Alfa te na taj način upoznala gledatelje sa mnogobrojnim aktivnostima koje NZBI provodi 29 godina.

Druga večer festivala održana je u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, gdje su zborovi na najljepši način prezentirali i izveli svoje tradicionalne pjesme, koje je oduševljena publika u dahu slušala.
Festival je okupio oko 200 sudionika iz pet država, a mi iz Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre ponosni smo što smo uz vrhunske izvođače imali čast predstaviti Hrvatsku, Istru i Pulu na ovom značajnom Festivalu.

Ovom prilikom Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre uručeno je priznanje za izuzetne rezultate u promoviranju i njegovanju kulture i tradicije Bošnjaka dijaspore i uspostavljenje suradnje između institucija i organizacija R. Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Predsjednica žirija 2. Internacionalnog festivala zborskog pjevanja prof.dr. Ana Babić zaključila da je bitno da se voli, da se voli pjesma, da se voli Bosna i da je muzika ustvari ćilim koji nas spaja.

Dvodnevni program uključivao je i obilazak Konjica, Jablanice, Mostara i Blagaja.
Teško je riječima prenijeti emociju koju smo doživjeli, no možemo reći da su ovo bile dvije večeri ispunjene ljubavi i ponosom što smo dio ove velike priče.
Na kraju upućujemo čestitke na vrhunskoj organizaciji „BH Folk Fest“ Sarajevo i ogromnu zahvalu na pozivu za sudjelovanje na dobrodošlici svima u organizaciji, a posebno prof. Sahudinu Kačaru.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre prepoznata je kao udruga koja dugi niz pažljivo, dostojanstveno i transparentno kroz programske sadržaje koji su sufinancirani putem Državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine RH, Istarske županije i Grada Pule čuva i promovira bogatu kulturnu baštinu.

https://www.glasistre.hr/pula/2024/05/13/video-/-pulski-zbor-istarske-gondze-zajedno-sa-pjevacima-iz-sjevernog-cipra-crne-gore-austrije-i-933114

Odgovori