Započeo je 19. Festival bošnjačke kulture u Istri

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre na čelu sa predsjednikom Senadom Pršićem i Nacionalnom zajednicom Bošnjaka Bujštine Umag na čelu sa predsjednicom Mimom Borić 15.06.2024. godine  na Trgu 1. svibnja u Umagu otvoren 19. Festival bošnjačke kulture u Istri.

Festival bošnjačke kulture u Istri zasigurno je jedan od najstarijih programa jedne od nacionalnih manjina koji se u kontinuitetu održava sada već 19. godina za redom. Isto tako, ovaj festival održan je u vrijeme pandemije, naravno u reduciranom obliku sa smanjenim brojem posjetitelja uz  pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Specifičnost ovogodišnjeg  Festivala bošnjačke kulture u Istri je to što se održava na tri lokacije u tri različita grada, u različito vrijeme, a ovogodišnji Festival otvoren je u Umagu, a Festival je svečano otvorio gradonačelnik Grada Umaga gospodin Vili Bassanese uz prigodan govor s naglaskom da je kultura i njegovo njegovanje vrlo važno za očuvanje identiteta.

Otvorenje Festivala bošnjačke kulture u Istri održava se na trgovima gradova kako bi se svi osjećali dobrodošlo i zaista je uvijek tako, budući da brojni posjetitelji sa velikim zanimanjem prate program, pjevuše sevdalinke, a na ovaj način šaljemo i jednu lijepu sliku o međusobnom uvažavanju i prihvaćanju.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa u Umagu nastupio je Sevdah zbor “Rosa” iz Ljubljane koji djeluje pri Bošnjačkom kulturnom savezu Slovenije iz Ljubljane.  Izvedbom sevdalinki oduševili su sve prisutne koji su pratili program.

Nastavak 19. Festivala bošnjačke kulture u Istri slijedi u gradovima Pula i općini Medulin gdje je Festival i dio programa Dana općine Medulin, odnosno obilježavanja 31. godišnjice postojanja Općine Medulin.  Za nastavka Festivala organizatori su pripremili bogat program u Puli, 29.06.2024. ispred Zlatnih vrata (Trg Portarata) i u Medulinu 30.06.2024. godine kod Malina na vitar gdje će se naša kulturna baština prezentirati kroz tradicionalnu pjesmu sevdalinku, narodne igre i kola, te degustaciju tradicionalnih bosanskih jela.

Iz medija:

Glas Istre

https://www.glasistre.hr/istra/2024/06/13/ove-subote-u-umagu-otvorenje-19-festivala-bosnjacke-kulture-u-istri-939458

Festival bošnjačke kulture u Istri

 

 

 

 

 

Odgovori