U Puli održan simpozij sa izložbom „Safet Isović, Orfej našeg vremena“

U organizaciji Nacionale zajednice Bošnjaka Istre na čelu sa predsjednikom Senadom Pršićem i u suradnji sa Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 7.6.2024. godine je održan program Simpozij sa izložbom „Safet Isović Orfej našeg vremena“

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Elma Kovačević Bajtal svečano je otvorila izložbu, a program je započeo pjesmama sevdalinkama u izvedbi zbora NZBI Istarske gondže Oj Safete Sajo, Sarajlio i Oj djevojko Anadolko.

O velikanu sevdaha Safetu Isoviću govorio je prof.dr.sc. Esad Bajtal, jedan od najboljih poznavatelja sevdaha, autor brojnih knjiga od kojih ćemo za ovu priliku izdvojiti „Sevdalinka, alhemija duše“.  Iz zanimljivog govora prof.dr.sc. Esada Bajtala možemo izdvojiti podatak da je Safet Isović jedini koji je na jednom od nastupa 17 puta izlazio na bis, što nije zabilježeno kod ostalih izvođača. Isto tako, Sefet Isović, ambasador sevdaha, punio je i  dvorane svjetskih pozornica. Doajen sevdaha, Safet Isović dobitnik je Zlatnog mikrofona i 35 zlatnih i srebrnih ploča.

Autorica izložbe, kustosica Muzeja za književnost i pozorišnu umjetnost, mr.sci. Đana Kukić, naglasila je važnost kulture sjećanja i važnost njegovanja kulturne baštine, a osobito sevdalinke, našeg nacionalnog blaga.

Ispred Grada Pule, u ime gradonačelnika Filipa Zoričića, prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika gdin. Bruno Cergnul, dok je ispred Pula film festivala prisutne pozdravila voditeljica kina Valli Nataša Šimunov.

Pjesmom što nas pamti, Enisa Buljubašić dugogodišnja članica NZBI i članica zbora nagovijestila je da će ovo biti večer za pamćenje.

U prepunoj sali kina Valli, tu večer Bosna se mogla doživjeti svim osjetilima.

Izložba o dojenu sevdaha, Safetu Isoviću, može se pogledati do kraja lipnja.

Program je sufinanciran sredstvima iz Državnog Proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine RH, Istarske županije i Grada Pule.

Tekst: Mirela Čaušević, dipl.iur.

Foto: Nejra Delihemehić

Iz medija: Glas Istre

https://www.glasistre.hr/izlozbe/2024/06/08/u-kinu-valli-otvorena-izlozba-orfej-naseg-vremena-nastupio-i-zbor-nacionalne-zajednice-bosnjaka-i-938335

 

Odgovori