Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre sa zborom Istarske gondže izvedbom sevdalinki pridružio se brojnim zborovima u bosanskom Ključu povodom Dana državnosti BiH

„Neka oprosti gospođa Evropa, ona nema spomenike kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike, Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospođa Evropa, samo Bosna ima spomenike, Stećke. Šta je stećak?

Oličenje gorštaka Bosanaca! Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči i moli. Na kome je prikazan kao sužanj“.

Miroslav Krleža

 Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre na čelu sa predsjednikom Senadom Pršićem  kao spona između Republike Hrvatske i Bosne i Hecegovine sa svojim zborom Istarske gondže (pupoljak ruže) sudjelovala je u Ključ u programu posvećenom Dan državnosti BiH.

Ključ je posljednja prijestolnica bosanskog kralja Stjepana Tomaševića koji se pred Osmanlijama povlači iz Jajca u Ključ pa grad sa pravom dobiva epitet Kraljevskog grada.

U organizaciji KUD „Naša mladost“ Ključ u subotu 25.11.2023. godine održan je program povodom obilježavanja Dana državnosti BiH. Nastupilo je 7 zborova između kojih i zbor Istarske gondže iz Istre te su svojim nastupom predstavile i Bošnjake koji djeluju i rade u Istri.

Kroz ovakve kulturno – umjetničke  programe cilj je i jačanje suradnje između RH i BiH jer što se bolje poznajemo bolje se i razumijemo. Kao nacionalna manjina, Bošnjaci u RH imaju zagarantirana velika prava. Najčešće su organizirani na principu udruga. U tom smislu osnivaju se nacionalne zajednice Bošnjaka, kulturno umjetnička, sportska i druga društva, braniteljske i druge asocijacije.  U Domovinskom ratu za oslobođenje Republike Hrvatske Bošnjaci su dali značajan doprinos. Sudjelovalo ih je desetak tisuća dok ih je poginulo oko 1600.

U prepunoj dvorani Doma kulture u Ključu zborovi su izvodili tradicionalne pjesme sevdalinke dok je cijela dvorana pjevala skupa sa zborovima.

Posebno značajan podatak za povijest Bošnjaka, njihovog identiteta i jezika, predstavlja čuvena Povelja Kulina Bana. Objavljena 29. kolovoza 1189. godine, Povelja je:

  1. napisana bosanskim pismom poznatim pod imenom bosančica;
  2. na bosanskom jeziku;
  3. država je imenovana imenom Bosna;
  4. stanovnici države Bosne nazvani su Bošnjani!

Uz sve ovo, Kulin Ban je osnovao religijski tolerantnu i čak, prvu i jedinu oficijalno multireligijsku državu na tlu Europe!

  1. studenog 1943. godine, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) se kao najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti. Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić Gradu tog dana u 19 sati. Završeno je u noći, 26. studenog 1943. godine u 4 sata ujutro.

Obilježavanje Dana državnosti BiH je civilizacijska, humana i građanska dužnost svih građana Bosne i Hercegovine, a ujedno je dobra prilika sjetiti se svih vrijednosti borbe za ljudska prava, borbe protiv fašizma i borbe za slobodu.

Rad  Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre podržava Savjet za nacionalne manjine RH, Istarska županija i grad Pula.

https://www.glasistre.hr/pula/2023/11/30/zbor-istarske-gondze-izvedbom-sevdalinki-pridruzio-se-brojnim-zborovima-u-bosanskom-kljucu-899633

 

 

 

Odgovori