Otvoren 14. Festival bošnjačke kulture u Istri

Autor teksta: Mirela Čaušević

U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, koja predstavlja i jednu od najstarijih udruga civilnog društva budući da na području Istre djeluje već 24 godine, a okuplja značajan broj pripadnika bošnjačke nacionalne manjine u petak 14. lipnja 2019. godine otvoren je i jedan od najstarijih Festivala manjinske kulture u Istri. Naši  programski sadržaji usmjereni su na očuvanje tradicije, običaja i bogate kulturne baštine te prezentaciju naše kulture našim sugrađanima, ali i turistima koji sa velikim zanimanjem prate naše programske sadržaje.

Naš najstariji program Festival bošnjačke kulture u Istri, ove godine održava se 14 (četrnaestu) godinu za redom.  Na prekrasnom pulskom antičkom trgu Portarata (ispred Zlatnih vrata) u petak, 14.06.2019. godine na vrhuncu turističke sezone otvoren je 14. Festival bošnjačke kulture u Istri. Kroz ovaj program čuvamo našu kulturnu baštinu, a cilj nam je da se i naši sugrađani upoznaju sa našom kulturom, običajima i tradicijom. Naš Festival inače je putujući, odnosno održava se i u drugim gradovima, a posebnost ovog Festivala je u tome što se održava dva dana, tako se u subotu, 15.06.2019. godine održao i u Vodnjanu u Domu mladih (Girotondo) i to u suradnji sa Nacionalnom zajednicom Bošnjaka Vodnjan na čelu sa predsjednikom Damirom Iskrićem.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, Senad Pršić istaknuo je da je već dugi niz godina Festival i dio turističke ponude, ali prije svega i prilika da se sugrađani upoznaju sa kulturnom baštinom Bošnjaka koji žive u Puli  i Istri. Zasigurno smo i jedna od najstarijih udruga nacionalnih manjina budući da na prostoru Istre djelujemo 24 godine te kroz programe doprinosimo kvalitetnoj integraciji naše manjine u društvo u kojem živimo.

Prisutne su pozdravili ispred Istarske županije, pročelnik Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Valerio Drandić i zamjenik gradonačelnika Grada Pule, Robert Cvek istaknuvši da je ovakva vrsta događanja u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre na najljepši način prikazuje način života u Istri, toleranciju i poštovanje tuđih i svih ostalih prava.

Ovogodišnji koncept Festivala zamišljen je na način da kroz narodne igre i tradicionalnu pjesmu sevdalinku pokažemo kako glazba spaja ljude, te bez obzira na jezik svi osjećaju emociju koju glazba nosi.  Noseći se ovom idejom imali smo čast ugostiti Elis Lovrić, akademsku glumicu i kantautoricu, koja svojim jedinstvenim izričajem i glasom već godinama oplemenjuje istarsku scenu promovirajući je u cijelom svijetu.

Raskoš i ljepotu narodnih nošnji, te bogatstvo narodnih igara prezentiralo je Kulturno umjetničko društvo „Rudar“ iz Lukavca. KUD „Rudar“ djeluje od 1978. godine te je od formiranja pa do danas kroz društvo prošlo preko 3600 članova. Društvo je sudjelovalo na mnogobrojnim smotrama i festivalima folklora kako u Bosni i Hercegovini. Dobitnici su niza priznanja i zahvalnica sa festivala i smotri folklora kako u zemlji tako i u inostranstvu. Izdvajamo ono nama najdraže: „SEPTEMBARSKA PLAKETA” općine Lukavac i plaketa općine. Trenutno u KUD-u djeluje i radi oko 70 članova raspoređenih u folklornu i muzičku sekciju. Organizatori su “Međunarodne smotre folklora Lukavac” od 2006. godine.

Igrama i plesovima iz svih dijelova Bosne i Hercegovine oduševili su okupljenu publiku koja je iz Pule sa sobom ponijela autentičnu razglednicu.

Tradicionalne pjesme sevdalinke izveo je član Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre i predsjednik porečkog ogranka Amir Rešidović, osebujni Bošnjak koji se, osim sportom, bavi i glazbom. Autor je brojnih pjesama, a neke je nedavno i objavio na CD-u.

Kako je jedan od ciljeva Festivala međusobno uvažavanje i poštivanje različitosti, i ove godine kao posebna gošća na otvorenju festivala nastupila je istarska kantautorica i akademska glumica Elis Lovrić.

Čaroliju Istre kroz pjesme „Kanat od mora“  i „Se ca još željin“ donijela nam je Elis Lovrić. ‘’Božanski glas i ljubav prema cakavici susreli su se u jednoj osobi, Elis Lovrić. Glumica i kantautorica u svakom stihu svojih pjesama potvrđuje ljubav prema rodnoj Labinštini. Među rijetkima je, ako ne i jedina, koja je uspjela uglazbiti tekst na cakavici, a da se ne izgubi draž i smisao izrečenog.’’  (Ivana Ahmičević, Glas Istre). Svoju posvećenost materinjem dijalektu okrunila je produkcijom projekata ”Kolarići”, ”Kanat od mora”, ”Merika” i ”Dva mora” te postala promotorica i ”zaštitni znak” ovog jedinstvenog govora. Kantautorskom glazbom intenzivnih emocija Elis vodi publiku kroz nezaboravne predjele istarskog kraja, pjevajući na labinjonskom, engleskom, talijanskom, njemačkom, portugalskom i poljskom, jer svi su jezici, kako kaže Elis, materinji.  Nazivaju je istarskom vilom, a njezinu glazbu mostom koji spaja baštinu mora s baštinom srca!

Na prepunom trgu Portarata uz brojne okupljene sugrađane i znatiželjne turiste bila je ovo zaista čarobna večer u kojoj su se prisutni bez obzira na nacionalnu, vjersku i rasnu pripadnost, osjećali pripadnost ljudskom rodu.

Voditeljica programa Nermina Mezulić pozvala je prisutne da nam se pridruže u Vodnjanu u subotu, te na trgovima Rovinja i Poreča na večerima Festivala koji će se održati na jesen.

Zahvaljujemo se pokroviteljima koji su prepoznali i uvažili naš doprinos multikulturalnosti te brojnim pojedincima koji svojim radom nesebično doprinose očuvanju naše kulturne baštine.

 

fotografije: Elvis Malagić

 

https://www.glasistre.hr/pula/sutra-otvorenje-14-festivala-bosnjacke-kulture-u-istri-sevdalinke-folklorasi-iz-bosne-i-elis-lovric-590596

http://istrain.hr/index.php/kultura-arhiva/3745-zapocinje-festival-bosnjacke-kulture-u-istri

http://www.regionalexpress.hr/site/more/otvoren-14.-festival-bonjake-kulture-u-istri

https://www.youtube.com/watch?v=Jq2lYgUNj-0

Odgovori